Projekt

Dicksonska palatset snart redo för framtiden

Under 2022 och 2023 har konservatorer från Studio västsvensk konservering arbetat med flera delar av Dicksonska palatsets interiör. Snart är byggnaden färdig för en helt ny verksamhet som förhoppningsvis många göteborgare kommer kunna njuta av.

Bronsspiral

Bronsåldersskatten från Alingsås

Våren 2021 hittade en privatperson några till synes handgjorda bronsföremål utanför Alingsås. Efter en arkeologisk undersökning på platsen stod det klart att man gjort ett av Sveriges mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern.

En arkeologikonservator i sitt arbete med ett träskrin.

Fynd under Västlänksprojektet

I Göteborg har stora arkeologiska undersökningar gjorts i samband med att Västlänken byggs. Hittills har omkring 800 metallfynd samt läder- och textildelar från skor hittats. SVK har jobbat löpande med att ta hand om alla föremål.

Den nyrenoverade foajébaren på Stadsteatern i Göteborg. en böjd fondvägg klädd med den gyllene tapeten med geometriskt mönster. Utmed väggen löper en väggfast smal borsyta med barstolar placerade med jämna intervall. Till höger i rummet en bardisk klädd i trä. Golvet är rött och högblankt.

Stadsteaterns tapeter

I december 2019 var två av våra textilkonservatorer, Ammi och Rebecka, på plats på Stadsteatern i Göteborg för att ta ned ett antal våder av en makalös guldfärgad sidentapet. Tapeterna är original från 1934, specialbeställda för Stadsteatern och handvävda i Venedig på anrika Luigi Bevilacqua. Tapeterna är vävda i ett asymmetriskt mönster i satin, sammet och oskuren sammet.

En gatuvy med ett stort vitt hus omgivet av grönskande träd.

Renoveringen av Stora Teaterns fasad

Från mars till september 2021 har ett renoveringsarbete pågått på Stora Teatern. Arbetet har letts av Tegelfogen AB som arbetar med fasadrenoveringar av kulturfastigheter. Studio Västsvensk Konservering är en av flera underkonsulter i detta stora arbete. Beställare är Higab.

Toppen på masterna på Masthuggstorget sticker upp ovanför en byggnadsställning.

Masterna på Masthuggtorget

Under sommaren 2022 har konservatorer från Studio västsvensk konservering arbetat med de majestätiska masterna på Masthuggstorget i Göteborg. En riktig utmaning på höjden.