Teknik och analys

En konservator förbereder röntgenfotografering av en mängd små arkeologiska metallfynd som ligger i plastpåsar.

Vill du få reda på mer fakta om ett föremål, vilket material det är tillverkat i eller hur nedbrutet det är?

I våra lokaler finns apparatur och utrustning som gör att vi kan undersöka och behandla de flesta typer av arkeologiska fynd. Här finns bland annat en stor vakuumfrystork som möjliggör konservering och stabilisering av vattendränkt organiskt material, traverskranar och lyfthjälpmedel för att hantera stora föremål och mikrobläster för rengöring av metaller.

Välkommen att kontakta oss!

Digital röntgen
För att identifiera och dokumentera arkeologiska metallfynd, se hur nedbrutna eller skadade de är och avslöja vad som döljs under korrosionen så använder vi oss av vår digitala röntgen. Även andra material kan röntgas, som målningar för att tydligt se dess konstruktion, eventuella metallpigment och om det kan ha funnits en tidigare målning under, samt eventuella lagningar och skador. Fördelarna med en digital röntgen är bland annat de högupplösta bilderna där man kan mäta föremål, zooma in för att se detaljer och dessa sparas och delas enkelt i JPEG eller TIFF format.

Materialanalys
Vi utför analyser för identifiering av metaller, fiberanalys, vedartsanalys samt nedbrytningstester på organiskt material. För detta används bland annat spot-tester, olika typer av mikroskop och en röntgenutrustning som hjälper oss att identifiera föremål och material. Vi samarbetar också nära med andra naturvetenskapliga laboratorier för mer avancerade instrumentella analyser på olika material.

Vakuumfrystork
Med SVKs generösa vakuumfrystork kan vi erbjuda skonsam torkning av vattendränkt organiskt material så att stora och små föremål ska kunna behålla sin form. Detta görs främst på arkeologiskt organiskt material, men även på föremål som råkat ut för en vattenskada eller som av någon anledning behöver stabiliseras genom att avlägsna vattnet i det. Vi tar hand om ditt föremål hela vägen från frystorkningen till att det är färdigbehandlat.

Vanligt frysrum
Om olyckan varit framme och ett vattenläckage uppstått i ett arkiv eller ett insektsangrepp upptäckts i en textilsamling kan vi snabbt ta emot stora volymer av material för frysning. I våra frysrum kan vi även förvara föremål i väntan på sanering efter exempelvis en mögel- eller vattenskada.

Kontakta oss om du behöver hjälp med: 

  • Röntgenanalys.
  • Vedidentifikation.
  • Metallanalys.
  • Textilfiberanalys.
Flikar i ett dokumentarkiv

Projekt

Här kan du läsa mer om våra projekt.