Stadsteaterns gyllene tapeter

Den nyrenoverade foajébaren på Stadsteatern i Göteborg. en böjd fondvägg klädd med den gyllene tapeten med geometriskt mönster. Utmed väggen löper en väggfast smal borsyta med barstolar placerade med jämna intervall. Till höger i rummet en bardisk klädd i trä. Golvet är rött och högblankt.

I december 2019 var två av våra textilkonservatorer, Ammi och Rebecka, på plats på Stadsteatern i Göteborg för att ta ned ett antal våder av en makalös guldfärgad sidentapet. Tapeterna är original från 1934, specialbeställda för Stadsteatern och handvävda i Venedig på anrika Luigi Bevilacqua. Tapeterna är vävda i ett asymmetriskt mönster i satin, sammet och oskuren sammet.

Återöppning

I september 2021 öppnade Göteborgs stadsteater åter sina portar efter att ha varit stängd i över ett år. I samband med den omfattande restaureringen har en helt ny bar tillkommit, bar Thalia, som är placerad bakom Stora Scenens salong. Barens fondvägg pryds av den vackra venetianska tapeten som hängde i den stora salongen vid teaterns öppnande 1934. 

Konserveringen

Arbetet med restaureringen av tapeterna har gjorts i Studio Västsvensk Konserverings lokaler. Bland annat har det inneburit en omfattande rengöring och tapeterna har också förstärkts genom laminering. Det innebär att ett stödtyg fästs med ett speciallim mot baksidan av tapeten och mot svaga partier på framsidan. Adhesiven (limmet) aktiveras genom kontrollerad värme på ett vakuumsugbord. Skadade partier har säkrats och kompletterats med ett särskilt, för hand, infärgat tyg. Infärgningen har föregåtts av noggranna tester för att hitta rätt nyans.

Exklusiva tapeter

De långa mönsterrapporterna gör tapeten än mer exklusiv då de kräver en stor materialåtgång. För att få ihop fondväggen krävdes både restaurerade våder liksom oanvända våder från ett par rullar som teatern bevarat från 1934. Dessutom kompletterades ytterkanterna med en sidenduchesse som färgades in för hand i en matchande guldgul nyans. 

Vill du veta mer om vad som händer på Stadsteatern? Det kan du läsa om här
Och om du är nyfiken på Luigi Bevilacqua, det italienska väveriet som skapat tapeterna så kan du läsa mer om dem här!
Visste du förresten att mönstret som beställdes till Stadsteatern går att få än idag? Det finns också på Luigi Bevilacqua och heter faktiskt "Goteborg"!