Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bastjänstgöring (BT)

Benen på två hälso- och sjukvårdsarbetare i blå sjukhuskläder går från kameran i en korridor
Fotograf: Eng Foto

Bastjänstgöring (BT) infördes i Sverige 1 juli 2021. De första 25 BT-läkarna i Västra Götalandsregionen (VGR) tillträdde 8 november 2021.

Innehåll och upplägg

Fokus under BT kommer vara på kompetenskrav, kliniska färdigheter, fördjupning av kunskaper från grundutbildningen och mängdträning, med en tydlig progression från grundutbildningen. Formen för BT i VGR kommer att förändras och utvecklas över tid.

Innehåll och upplägg:

  • BT är målstyrd och det finns 18 delmål.
  • BT i VGR har för närvarande tre obligatoriska placeringar: akut sjukvård (verksamheter som handlägger akut sjuka patienter), primärvård och psykiatri.
  • BT bör innehålla max fyra olika placeringar.
  • BT i VGR är initialt 12 månader.
  • BT-läkaren ska, precis som ST-läkaren, ha en huvudhandledare och en handledare per placering.
  • Efter avslutad BT ansöker läkaren till Socialstyrelsen för att få sitt baskompetensbevis.
  • De första BT-tjänsterna är visstidsanställningar.

BT är del i en större förändring

Bastjänstgöringen är en del i den största förändringen av läkarutbildningen sedan 1960-talet. Läkarutbildningen har förlängts från att vara fem och ett halvt år till att bli en sexårig utbildning. I och med det blir det möjligt för läkare att ansöka om läkarlegitimation direkt efter läkarexamen. Det innebär att allmäntjänstgöringen (AT) som tidigare varit obligatorisk för att få läkarlegitimation på sikt kommer att tas bort. För den som vill specialisera är istället BT ett krav för att få genomföra specialiseringstjänstgöring (ST). Förändringarna gäller för de som påbörjat sin utbildning efter 1 juli 2021. Att ha genomfört AT kommer fortsatt att vara ett krav för dem som påbörjat sin utbildning innan 1 juli 2021.

VGR kommer att erbjuda BT och AT parallellt under kommande år. Enligt nuvarande tidplan kommer VGR fortsätta att driva AT fram till cirka år 2030.

I och med förändringen genomgår läkarutbildningen en EU-anpassning och läkare får en kortare väg till att bli specialist. För den som genomfört sin utbildning utanför Sverige innebär det möjlighet till en mer strukturerad introduktion till svensk hälso- och sjukvård.

BT-guiden

BT-guiden i VGR är en samling dokument som berör utformandet och
arbetet med bastjänstgöring i VGR. BT-guiden är fortfarande under uppbyggnad. Ändringar kommer att göras i innehållet och fler dokument kan tillkomma.

BT-guiden i VGR (7,7 MB)

Senast uppdaterad: 2022-06-30 14:48