Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BT (bastjänstgöring)

På Skaraborgs sjukhus och i Västra Götalandsregionen, VGR, bedrivs ett intensivt arbete för att förbereda för den kommande Bastjänstgöringen (BT). 

BT införs nationellt den 1 juli 2021. I Västra Götalandsregionen (VGR) är BT en visstidsanställning på 12 månader med fokus på klinisk tjänstgöring. I ett första skede kommer 25 st BT-tjänster erbjudas som kommer att fördelas på NU-sjukvården, Södra Älvsborgs Sjukhus, Skaraborgs Sjukhus, Sjukhusen i Väster, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt inom primärvården i VGR.

BT, där fokus ska ligga på aktuella kompetenskrav, kliniska färdigheter, fördjupning av kunskaper från grundutbildningen samt mängdträning kommer sannolikt räknas som en fristående del av ST tjänstgöringen. Godkänd BT är en förutsättning för fortsatt specialisttjänstgöring. 

BT kommer att vara dynamisk gällande exempelvis antal BT-platser och BT-läkarnas utbildningsbakgrund. I början kommer de flesta BT-läkarna ha gått en legitimationsgrundande europeisk grundutbildning, från och med Ht 2027 kommer alla göra BT.

Övrig information om BT:

  • BT kommer att vara tydligt målstyrd, i nuläget finns 18 stycken delmål
  • BT i VGR kommer ha tre obligatoriska placeringar, en inom akut sjukvård, som definieras som verksamheter som handlägger akut sjuka patienter, psykiatri samt en inom primärvård. 
  • BT bör innehålla max fyra olika placeringar
  • BT-läkaren ska ha en individuell och strukurerad utbildningsplan
  • BT läkaren ska, precis som ST-läkaren, ha en huvudhandledare samt en handledare per placering och det ska finnas en BT-studierektor
  • BT-läkaren ska delta på gemensamma utbildningar och seminarier tillsammans med andra BT-läkare i VGR

Alla detaljer kring BT är ännu inte beslutade, föreskrifter som reglerar bastjänstgöringen ytterligare kommer att komma. Viktiga delar som exempelvis anställningsform och möjlighet till tillgodoräknande är fortfarande inte bestämda.

VGR satsar på att vara landets ledande utbildningsregion och kan därmed erbjuda BT av hög kvalitet.

Klas Fellbrant

BT-chef

Pernilla Olsson

Övergripande BT-studierektor

Mattias Kalén

Övergripande BT-studierektor

Anna Bergsten

Utbildningssekreterare

Senast uppdaterad: 2021-07-01 11:45