Vanlijglass med gråärtscrunch och nougatsås på gråärt

Imponera med en annorlunda dessert! Glass med crunch av gråärta och en nougatsås, även för den nötallergiske.
Kan man inte göra en glass på gråäärtan? Frågan kom från Sötåsens rektor till kockarna. Kockarna funderade och kom fram till: Jo, varför inte? Sagt och gjort! Så växte detta recept fram efter att vi testlagat oss fram.
Tänk dig diamglass, fast crunchet kommer från den härliga karamelliserade gråärtan. Och nougatsåsen på gråäärt? Lägg av va god den är!
Du behöver förbereda glassen några dagar innan. Gråärtorna ska blötläggas över natten och glassen behöver stå i frysen fem, sex timmar. Väntan är väl värd denna goda dessert.
Tips! Det går även att byta ut grädden mot produkter som är mjölk eller laktosfria.
Ingredienser
4-6 port
Glass
- 3 äggulor
- 4–5 msk florsocker
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 3 dl gråärtor
- 3 dl strösocker
Gråärtsnougatsås
- 1 dl chokladpellets
- 1 dl rörsocker
- 1 krm flingsalt
- 1 dl grädde
- 1 dl gråärtscrunch
Gör så här
Glass
- Blötlägg gråärtorna över natten.
- Häll av vattnet och rosta gråärtorna i en torr stekpanna.
- Strö ut strösocker på ett bakplåtspapper i ett jämnt lager på en plåt. Smält i ugnen på 200 grader tills sockret har karamelliserats och ser ut som bärnstensfärgat glas ca 10–15 min.
- Låt svalna på plåten.
- Mixa rostad gråärt och det karamelliserade socker till en crunch i en matberedare.
- Vispa äggulorna och vaniljen från vaniljstången hårt.
- Vispa grädden hårt (lite hårdare än filmjölk).
- Blanda ihop äggulorna med grädden och tillsätt gråärtscrunchen.
- Plasta in en avlång form (ca 1L) med plastfolie. Häll i glassmeten. Ställ i frysen minst 5–6 h.
Gråärtsnougat
- Koka upp grädde socker och choklad.
- Koka såsen på svag värme i 5 min.
- Häll i gråärtscrunchen.
- Låt puttra ca 2 min.
- Låt såsen svalna.
Servering
- Ta ut glassformen och tina i kylen ca 15 min innan servering.
- Ringla på den goda gråärtsnougatsåsen.
Ät och njut!