Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grodda gråärt

Färdiggroddad gråärt

Ärtskott på gråärt är poppis hos alla i familjen. De är vackra att titta på, har härligt krisp och smakar gott. Så här enkelt här det!

Ingredienser

 • Gråärtor
 • Ett djupare fat eller en behållare med kant

Gör så här

Det är inte svårt att odla ärtskott. Man kan göra det tillsammans som en aktivitet med familjen. Med en liten insats, vattning och en nypa tålamod kommer du att lyckas med en fin och härlig odling. Räkna med en odlingstid på ungefär en vecka.

Du kan ha en odling på gång, året runt, för att skörda och pynta  måltiderna med vackra gröna skott. När du odlar gråärtor kan du skörda två gånger på en sådd. 

 1. Skölj och blötlägg gråärtorna över natten eller minst 8 timmar. Till 1 del ärtor använd 3 delar vatten.
 2. Häll av vattnet. Lägg ärtorna i ett djupare fat eller en behållare med kant. Se till att de står i lite vatten en gång om dagen.
 3. Nu är det bara att vänta! När skotten vuxit sig ca 10 cm höga kan du skörda. Användskotten till sallader eller på smörgåsen.
 • Färdiggroddad gråärt
  Bild 1 av 5
 • Snart färdiggroddad gråärt
  Bild 2 av 5
 • Skott börjar växa från gråärtan
  Bild 3 av 5
 • Gråärtan har börjat gro
  Bild 4 av 5
 • Blötlagd gråärta
  Bild 5 av 5
Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.


Senast uppdaterad: 2023-11-14 12:10