Tempeh på gråärt

Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.

Tempe tillverkas vanligen av kokade sojabönor där man tillsätter ett pulver som på en till två dagar bildar ett vitt mycel vilket binder samman bönorna till en fast massa. Som pressas till vita kakor och vanligen friteras eller steks.

Vi har såklart gjort tempeh på gråärt och linser för att kunna använda en gröda som vi odlat själva på våra naturbruksskolor. 

Tempe har sitt ursprung i Indonesien, närmare bestämt i centrala Java. Man beräknar att upptäckten och användningen av detta mycel startade för några hundra år sedan, eller kanske ända upp till något eller några tusen år sedan.

Ingredienser

  • 250 g gråärta
  • 250 g linser, vi har använt linser Flora
  • 1 tsk tempeh starter
  • 5 tsk vinäger

Gör så här

Tempeh absorberar smaksättning väldigt effektivt och går fantastiskt bra att marinera, steka, grilla och ugnsbaka. Vi har även testat att röka tempeh. Ett tips är att pankopanera och steka den.

Den funkar även bra som smörgåspålägg och som burgare mellan två bröd. Smaken blir nötig och svampig och man uppfattar även toner av umami. Det sägs även att möglet bearbetar bönorna och gör dem mer lättsmälta för människor med känsliga magar. 

Instruktioner för att göra egen tempeh hitter du här:

Instruktioner för att göra egen tempeh (Engelska)

Fler tips och recept med tempeh hittar du i böckerna

Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.