Kanderade gråärtor

Kanderade gråärtor

Tänk dig mandelns coola kusin – fast med mer crunch, mer karaktär och odlad runt hörnet. Gråärtan, vår svenska superärta, får här en söt makeover med vanilj och knastrigt socker. Perfekt att bjuda på, toppa salladen med – eller bara gotta på när sötsuget slår till.

Ingredienser

  • 2 dl rostade gråärtor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Koka upp vatten och strösocker i en vid kastrull (minst 25 cm i diameter). Rör om tills sockret löst upp sig helt.
  2. Tillsätt de rostade gråärtorna och vaniljsockret. Låt koka tills vätskan kokat bort och sockret börjar kristallisera sig.
  3. Fortsätt röra tills sockret börjar smälta lätt och fastnar på ärtorna.
  4. Häll ut ärtorna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
  5. Förvara i en lufttät burk – om det blir några kvar!

Tips!

Vill du ha en extra smakdimension? Prova att tillsätta en nypa kanel eller kardemumma tillsammans med vaniljsockret.

Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.