Dryck för barn

För det lilla barnet under 6 månader räcker det med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning för att täcka vätskebehovet. Från 4-6 månader ålder när man börjar introducera små mängder mat, kan man även börja introducera vatten som dryck. När barnet är 1 år är det även dags att börja introducera mjölk som måltidsdryck.

Vatten

Kranvatten brukar kallas den bästa drycken eftersom den släcker törsten bra, och inte innehåller socker. Det går bra att ta kallt vatten direkt ur kranen, även för de yngsta barnen. Om du har egen brunn är det viktigt att kontrollera vattnets kvalité först. Kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun så görs en kontroll av vattnet.

Använd aldrig varmt eller ljummet vatten direkt från kranen till mat och dryck, det kan innehålla skadliga ämnen och bakterier. 

Mjölk- och mjölkprodukter  

Mjölk och mejeriprodukter innehåller viktiga näringsämnen, bland annat kalcium som är viktigt för skelett och tänder. Mjölk som dryck eller större mängder fil och yoghurt bör man vänta med att ge tills barnet är ca ett år för att minska risken för järnbrist. Mindre mängder mjölkprodukt, till exempel mjölk i matlagning eller lite yoghurt som mellanmål går bra att ge under barnets andra halvår. Nyckelhålsmärkta mejeriprodukter rekommenderas både till barn och vuxna, för att begränsa mängden mättat fett och socker. Det är bra att barn redan från start får vänja sig vid smaken av naturella produkter och produkter med lägre fetthalt. 

Nyckelhålet från Livsmedelsverket

Söta drycker

Söta drycker, som saft, läsk, juice, söt barndryck och fruktsoppa har ingen plats i små barn kost och bör även begränsas för äldre barn.

Te och kaffe

Te och kaffe ger ingen näring, hämmar järnupptaget och bör inte ges till små barn.