Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Potatis

Potatis är fantastisk mat. Den är näringsrik, billig, klimatsmart och går att variera i det oändliga. Dessutom har vi potatis tillgängligt i Sverige, året runt. Här hittar ni tips på olika potatisrätter, både som ensamrätter och som tillbehör till kött, fisk, kyckling och vegetariska rätter. Välj bland sallader, soppor och gratänger samt kokta och stekta potatisrätter.

Bakad potatis

Bakad potatis med skagenröra.
Fotograf: Eva Almqvist

Använd 1 liten bakpotatis per portion eller 1-2 vanliga potatisar med fint skal. Tvätta potatisen och stick några hål i skalet. Baka i mikrovågsugn på högsta effekt, cirka 6-8 minuter för bakpotatis och cirka 3 minuter för vanlig potatis. 

Servera med Skagenröra, kesoröra, bönröra eller paprikasås. Se recept på såser, röror och andra tillbehör.

Bondomelett - perfekt resträtt

4 portioner

  • 1-2 gula lökar eller ½ purjolök  
  • 1-2 msk flytande matfett 
  • 6-8 kokta kalla potatisar 
  • 150 g rökt skinka, kassler, lax eller vegetarisk alternativ 
  • 6 ägg 
  • 3/4 msk vatten 
  • ½ tsk salt, med jod 
  • Peppar  

Gör så här: Skala, hacka och fräs löken och i matfettet. Skär potatis och skinka i tärningar och låt steka med löken några minuter. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar. Häll äggblandningen i pannan. Stick/lyft i omeletten med en gaffel så att ny smet kan rinna ner. Omeletten är färdig när den stelnat, men fortfarande är lite krämig på ytan. Servera med en god sallad, till exempel tomatsallad. 

Broccoli- och potatissoppa med färskost

4-6 portioner 

  •  2 stånd broccoli (cirka 500 g) 
  • 1-2 msk olja 
  • 5 medelstora potatisar (cirka 400 g) 
  • 1 gul lök 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • 1 liter vatten 
  • 200 g färskost, light (till exempel philadelphiaost)
  • 2 dl mjölk 
  • Salt och peppar 

Gör så här: Skala och hacka löken fint samt skala och tärna potatisen. Dela broccolin, både stammen och buketten i mindre bitar.  Fräs löken i oljan tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljong och låt koka upp. Tillsätt potatis och broccolistammen och låt koka i cirka 10 minuter. Tillsätt därefter broccolibuketter och låt koka ytterligare en stund tills potatisen är klar. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten och rör om försiktigt tills den smält ut i soppan.

Det är viktigt att soppan inte kokar när väl osten är tillsatt, det finns då risk att den skär sig. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan även mixas slät, detta görs då innan mjölk och färskost tillsätts. 

Fransk potatissallad

4 portioner

  • 800 g potatis
  • 1 rödlök
  • 65 g ruccola
  • 200 g körsbärstomater (eller 2-3 vanliga tomater)
  • 1-2 msk kapris
  • 75 g fetaost (halv förpackning)

Dressing

  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 1-2 msk vinäger
  • 1 msk vatten
  • 1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra)
  • ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk. Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak.

Grillad potatis med tapenade eller pesto

4 portioner

  • Cirka 900 g kokt färskpotatis (perfekt rätt för överblivna potatis) 
  • 1-2 msk tapenade eller pesto 
  • Grillkorg eller grillfolie 

Gör så här: Koka potatisen, om du inte redan har kokt överbliven potatis. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med tapenaden eller peston. Lägg potatisblandningen på grillfolie och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen och tillaga tills potatisen är varm. Om du använder grillkorg, klicka över tapenad eller pesto mot slutet när potatisen inte behöver vändas mer. Låt bli varmt. 

Kokt potatis

4 portioner

  • 10-12 potatisar (3/4-1 kg) 
  • Vatten  
  • 1 tsk salt per liter vatten (kan uteslutas) 

Gör så här: Borsta potatisen väl och lägg den i en kastrull med vatten. Vattnet ska precis täcka potatisen. Salta. Koka upp och potatisen, minska sen värmen och koka den mjuk under lock. Känn efter med provsticka eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet. Servera. 

Koktiden varierar beroende på potatisen storlek och om det är färskpotatis, höstpotatisen eller vinterpotatis. Färskpotatis: cirka 10-20 minuter, vinterpotatis: 20-35 minuter.  

Har man ont om tid kan man skala och dela potatisen i bitar, så minskar koktiden. 

Potatis med svamp

4 portioner 

  • 4 st stora eller 8 st äggstora potatisar kokta och nerkylda. 
  • 0,5 st röd lök 
  • 0,5 st gul lök 
  • 400 g champinjoner 
  • ½ tsk salt, 1 krm svart peppar, 1 tsk timjan 
  • 1 msk rapsolja att steka i
  • Serveras med crème fraiche eller gräddfil, 1 msk per portion 

Gör så här:  Hacka löken fin, värm upp oljan i pannan, lägg i löken och fräs den på låg värme tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt rensad och skivade svamp, öka på värmen och fräs tills vattnet från svampen försvinner och de blir knapriga. Tillsätt salt, svart peppar och timjan. Skär under tiden potatisen i skivor och lägg i pannan när svampen är klar. Vänd på potatisen, svampen och löken, så att alla ingredienserna blir varma.   

Potatis- och bönsallad med mangobalsamvinäger

4 portioner

  • 6-8 kokta (färsk) potatisar, i bitar eller skivor 
  • 1 förpackning små svarta färdigkokta bönor, sköljda och avrunna 
  • 8 rädisor, tunt skivade eller sparris, stekt och delade i bitar 
  • 1 liten rödlök, skivad eller hackad
  • ½ dl bladpersilja, hackad  
  • Peppar, salt 

 Vinägrett: 

  • ½ dl mangobalsamvinäger 
  • ½ dl olivolja eller rapsolja 
  • ½ tsk salt 

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till potatis- och bönsalladen.  Blanda vinägretten och häll över salladen. Blanda och smaksätt eventuellt med salt och peppar. 

Potatismos

4 portioner

  • 1 kg potatis (10-12 medelstora), gärna mjölig sort 
  • Kokvatten 
  • 2-3 dl mjölk
  • ½-1 tsk salt, med jod 
  • Peppar 
  • 1-2 msk flytande margarin

Gör så här: Skala potatisen och dela i bitar. Koka potatisen mjuk under lock. Häll av kokvattnet och mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp, tillsätt mjölk (späd med lite i taget), tills moset får lämplig konsistens. Tillsätt matfett och kryddor. 

Grönt potatismos
Gör som ovan. Tillsätt därefter rikligt med örtkryddor som till exempel persilja eller gräslök till potatismoset. 

  • 3 msk raps- eller olivolja 
  • 1-2 msk vinäger 
  • 1 msk vatten 
    1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra) 
  • ½ tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar 

Gör så här: Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk. Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. 

Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak. 

Potatisplättar (draniki)

4 portioner 

  • 8 st mellanstora potatisar (cirka 700 g) 
  • 1 mellanstor gul lök  
  • 1 ägg 
  • 2-3 msk vetemjöl 
  • 1 tsk salt 
  • Rapsolja till stekning 
  • Serveras med gräddfil och rårörda lingon 

Gör så här: Tvätta och skala potatisen, mixa potatis och lök slät i matberedaren, häll över mixen till en skål. Släng bort överskott av potatissaften. Blanda i ägg, salt och mjöl. Värm upp rapsolja på medelvärme i stekpannan. Ta 1 matsked av smeten för varje potatisplätt och stek till gyllengula på både sidorna. Ungefär 1 minut på varje sida. Är smeten för lös, lägg till lite mer vetemjöl.  

Ät potatisplättarna varma med gräddfil och/eller rårörda lingon. 

Potatissoppa med purjo och rökt tofu, kalkon eller kassler

2-3 portioner

  • 4 potatisar i skivor, cirka 200 g (med färskpotatis blir det en sommarlunch)
  • 1 vitlöksklyfta, hackad  
  • ½ purjolök i skivor  
  • 1 msk (basilika)olja eller flytande margarin 
  • 0,5 l vatten  
  • 8 dl grönsaksbuljongtärning (8 dl vatten och 1-2 tärningar buljong) 
  • 2,5 dl havregrädde, havrebas
  • 0,5-1 msk vitvinsvinäger
  • 1 förpackning rökt tofu, cirka 200 g eller 150-200 g rökt kalkon eller kassler, hackad i tärningar 
  • 1 dl gröna ärtor eller edamamebönor (grön sojaböna) 
  • Dill eller basilika 

Gör så här: Fräs potatis och lök i olja eller flytande margarin. Tillsätt vatten och buljong och koka på svag värme cirka 5 min. Tillsätt havregrädden och låt bli varm. Lägg sist i tofu och ärtor eller edamebönor så att de inte tappar färg. Smaka av med vinäger, svartpeppar, eventuellt salt (0,5 tsk) och dill eller basilika.

Pressad potatis

4 portioner

  • 10-12 potatisar (3/4-1 kg) 
  • Vatten 

Gör så här: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av kokvattnet. Pressa potatisen med en potatispress direkt i serveringsskålen eller på tallriken. Servera! Gott exempelvis till fiskrätter. 

Raggmunkar

4 portioner 

  • 1 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl) 
  • 1 tsk salt med jod 
  • 1 ägg 
  • 5 dl mjölk  
  • 8 medelstora potatisar (600-800 gram) 
  • 1-2 msk flytande matfett 

Gör så här: blanda mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och ägget. Skala och finriv potatisen och blanda ner i smeten. Smält matfettet i stekpanna och lägg i cirka ½ dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna på medelvärme några minuter på båda sidorna. Servera med lingonsylt/rårörda lingon och en råkostsallad samt eventuellt rökt lax, kapris eller stekt fläsk. 

 

Rotmos

4 portioner

  • 2-3 morötter (200 g)
  • 2 små kålrötter (1 kg) 
  • 5-6 potatisar (cirka 400 g)
  • Kokvatten med salt (+eventuellt 1 buljongtärning om mer smak önskas) 

     

Gör så här: Skala morötter och kålrötter och dela i bitar. Lägg i kastrull och täck med vatten, så att det precis täcker. Koka cirka 20 minuter under lock. Tillsätt därefter potatis som skalats och delats i bitar och koka ytterligare cirka 15-20 minuter, tills allt är mjukt. Häll av kokspadet och spara en del (cirka 2-3 dl) till spädning. Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt eller elvisp, späd med kokspadet och smaksätt med eventuellt salt och peppar. Servera med fläsklägg, vegokorv eller stekt tofu eller grillost. 

Rårakor

4 portioner 

  • 8-12 normalstora potatisar (beräkna 2-3 potatisar per portion) 
  • 1 krm salt 
  • Eventuellt lite vatten 
  • Flytande matfett 

Gör så här: Skala potatisen och riv den grovt. Blanda direkt den rivna potatisen med salt. Tillsätt lite vatten om smeten verkar tjock. Smält matfettet i en stekpanna, lägg i tre klickar (cirka ½ dl per råraka) av smeten. Platta till så att rårakorna blir tunna. Stek dem på båda sidorna tills de fått fin färg. Servera dem nystekta med lingonsylt och råkostsallad.

Sötpotatissallad med mynta och lime

6-8 portioner  

  • 1 ½ kg sötpotatis  
  • 2 msk rapsolja  
  • Salt  
  • Peppar  
  • 400 g cocktailtomater  
  • 3 salladslökar  
  • 1 kruka mynta  
  • 2 lime, finrivet skal  
  • 1 msk kapris (små)  


Gör så här: Skölj och borsta sötpotatisen och skär i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg ut på en plåt, pensla med olja, salta och peppra efter smaken. Stek i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.  
 
Skär tillagade sötpotatisen i mindre bitar. Dela tomaterna. Skiva salladslöken och strimla myntan. Vänd ihop sötpotatisen med tomater, lök, mynta och kapris och salta. Riv över limeskal och pressa över limesaften.   

Ugnsrostad potatis

4 portioner 

  • 800 g - 1 kg potatis 
  • Rapsolja eller olivolja 
  • Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt med jod 

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Borsta potatisen eller använd färdigtvättad och dela i klyftor. Vänd potatisen i olja i en ugnsfast form. Smaksätt och rosta mitt i ugnen i 20-30 minuter. 

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor 

4 portioner

  • 8 potatisar 
  • 2 morötter 
  • 2 palsternackor 
  • ½ rotselleri eller kålrot 
  • 2 gula lökar 
  • 1 förpackning kikärtor (400 g) 
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett 
  • Smaksätt med örtkryddor, peppar och lite salt 
  • 4 ägg 
  • Rödbetor, inlagda 

 Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna potatis, morot, palsternacka och rotselleri eller kålrot. Skala och hacka löken och skölj kikärtorna. Lägg potatis, rotfrukter, lök och kikärtor i en ugnsform och ringla över matfett. Smaksätt med örtkryddor och lite salt. Rör om. Ugnsbaka tills potatis och rotfrukter mjuknat och fått fin färg, cirka 30 min. Stek 4 ägg i rapsolja. Servera rotfruktsblandningen med stekt ägg och inlagda rödbetor. 

Senast uppdaterad: 2024-04-04 13:58