Utflyktsmat
Att äta ute i det fria är härligt och gott. Det går att göra matsäcken både mättande, näringsrik och god, vilket är bra för att orka med dagens aktiviteter. En bra matsäck kan bli ett fullgott alternativ till en vanlig lunch, middag eller mellanmål. Förbered hemma så blir det enkelt ute!
Morot- och äpplemuffins
Cirka 12 stycken.
- 2 ägg
- 0,75 dl socker
- 1 äpple
- 1 morot
- 2 dl matyoghurt eller naturell yoghurt
- 3 msk flytande margarin
- 3 dl vetemjöl, byt gärna ut en del mot grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- ½ tsk salt med jod
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt hackat äpple, riven morot, yoghurt och margarin i äggblandningen. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i smeten. Fördela smeten i 12 st muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15-17 minuter.
Pannkaksrullar (ätklart!)
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 500 g krossade tomater
- ½ dl chilisås
- 400 g brynt köttfärs
- 1 tsk salt med jod
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk basilika
- 1 tsk oregano
- En sats pannkakor
- Eventuellt riven ost
Gör så här: Hacka löken och riv morötterna. Koka upp tomater och chilisås i en gryta. Lägg i lök, morötter och brynt köttfärs och rör om. Tillsätt salt och peppar. Låt koka 10-15. Tillsätt örtkryddorna. Lägg ut pannkakorna och fyll dem. Kan även gratineras med lite ost.
Kycklingwraps
4 personer
- 4 st tortillabröd, stora
- 1/2 grillad kyckling, utan skinn
- 1 bit purjolök, cirka 5 centimeter finhackad
- 1,5 dl majskorn
- 1 st röd paprika
- Sallad
- 1 burk keso naturell
- 1 dl kesella
- 1 tsk curry
- 1 tsk sambal oelek
- 1/2 tsk grillkrydda
- 1 krm salt med jod
- 1 tsk paprikapulver
Gör så här: Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och tillsätt keso, kesella, majs, purjolök, kryddor och smaka av med salt. Bred ut röran på tortillabröd och rulla ihop.
Våfflor
- 50-75 g smält smör eller
- 0,5-0,7 dl flytande margarin
- 4 dl vetemjöl
- ½ tsk salt med jod
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl mjölk
- 2-3 ägg
- 250 g cottage cheese
- Frukt i bitar eller bär
- Mandel, hackad
Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa i hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg och matfettet.
Hetta upp ett våffeljärn.
Pensla med lite smält matfett vid första laggen, särskilt väl om järnet är nytt. Lägg på ¾-1 dl smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek.
Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg. Lägg de nygräddade våfflorna på galler.
Grädda våfflorna hemma och låt svalna. Blanda keso, fruktbitar och hackad mandel och servera till våfflorna.
Våfflorna kan också gräddas i våffeljärn av gjutjärn som placeras över öppen eld.