Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lunch och Middag

Bygg din lunch och middag med en stor andel grönsaker, en bra fiberrik kolhydratkälla som till exempel potatis, matgryn, fullkornspasta och/eller fullkornsbröd och en proteinkälla av bra kvalitet som till exempel fisk, baljväxter, ägg, kyckling mejeriprodukter eller kött. Låt hälsosamma fetter ingå, det finns i till exempel rapsolja, olivolja, fisk, frön och nötter.

Här hittar du lunch- och middagsrecept indelade efter olika kategorier.

Ikonbild med bönskida

Växtbaserat

Recept för dig som vill ha mer växtbaserade inslag i vardagsmaten eller som redan äter helt eller delvis växtbaserat. Att äta en stor andel grönsaker, rotsaker, baljväxter, frukt och bär samt fullkorn är bra både för vår miljö och hälsa.

Fisk som ikonbild

Fisk och skaldjur

Fisk är bra både för kroppen och toppen! Fisk och skaldjur innehåller nyttiga omega-3 fetter, selen, D-vitamin och jod. Det är därför bra att äta det 2-3 gånger per vecka.

Ikonbild av kyckling

Fågel

Stekt, grillad, wokad eller i sallad eller wrap? Här har vi samlat recept med kyckling.

Ikonbild av köttbit

Kött och chark

Här har vi samlar recept baserat på kött och chark. Vill du äta växtbaserat kan köttet enkelt bytas ut mot vegetarisk alternativ istället.

En skål med soppa och sked.

Soppor

Soppa är en riktigt vardagshjälte. Lättlagat, billigt och riktigt gott! Dessutom går det att variera mycket. Här hittar du mättande och nyttiga soppor, som passar bra både till lunch och middag. Lägg till en fullkornssmörgås och avsluta med en frukt så har du en perfekt snabbmåltid. Laga gärna en stor sats och frys in i lämpliga portioner.

En skål med potatis och dillkvistar

Potatisrätter

Potatis - vår fantastiska knöl. God, näringsrik, billig, klimatsmart och går att variera i det oändliga. Dessutom tillgänglig året runt i Sverige. Här finns inspiration. Välj bland sallader, soppor, gratänger samt kokta och stekta potatisrätter

Klocka med visare som är gaffel och kniv

Busenkla rätter

Laga lunch eller middag på några minuter. Att komplettera med grönt och avsluta med frukt ger god mättnad och finfin näring.

Senast uppdaterad: 2024-03-22 15:10