Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mat och ekonomi

Tips för att kunna hålla nere dina matkostnader utan att göra avkall på näring och hälsosam mat:

  • Planera dina matinköp.
  • Handla efter säsong och extrapriser.
  • Välj vegetariska proteinkällor som till exempel baljväxter (ärtor, bönor, linser) framför kött och fisk.
  • Minska på kött- och fiskportionerna.
  • Dryga ut maträtter med rotsaker, baljväxter och linser.
  • Laga hemlagad mat istället för att köpa färdigmat.
  • Gör matlådor till jobb och skola.
  • Ta med egna mellanmål.
  • Ta med eget kaffe i termos till skola, jobb och på utflykt.
  • Använd frysta grönsaker och bär, framför färska när de inte är i säsong.
  • Välj grönsaker efter säsong.
  • Baka eget mjukt bröd eller knäckebröd. 
  • Minska på mängden godis, snacks, söt dryck, alkohol etcetera som för många står för en betydande mängd av matkostnaderna.
  • Har du små barn. Laga egen barnmat framför att köpa färdig. Här hittar du recept.
Senast uppdaterad: 2024-03-28 14:22