Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mat och miljö

Hälsosamma och hållbara matvanor påverkar inte bara hälsan, utan minskar även belastning på miljö, klimat och ekonomi.

Typen av livsmedel och hur de produceras har en stor påverkan på miljö och klimat. Det som är hälsosamt att äta, är också gynnsamt för en hållbar utveckling av klimatet. Genom att äta mer växtbaserat, med mindre kött och charkuteriprodukter minskas belastningen på miljö och klimat samtidigt som det även minskar risken för ett stort antal sjukdomar. Likaså är ett minskat sockerintag en viktig åtgärd. När socker produceras används resurserna till produkter som är ogynnsamma för människors hälsa, resurser som annars skulle kunna användas för produktion av livsmedel som gynnar hälsan.

Här följer några enkla tips för hållbara matvanor som också tar hänsyn till miljön:

  • Ät en större andel växtbaserad, vegetarisk mat

  • Minska matsvinnet

  • Välj efter säsong och gärna närproducerat

  • Välj kranvatten - För miljön betyder all förpackad dryck en ökad belastning jämfört med kranvatten genom produktion och återvinning av själva burken eller flaskan liksom transport. Vätska tar plats och är tungt att transportera. 

  • Begränsa mängden kött och chark

  • Välj mat som ger näring framför "tomma kalorier" 

 

Senast uppdaterad: 2024-03-28 14:22