Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bröd

Fröknäcke

  • 2 dl dinkelmjöl (eller 1 dl majsmjöl och 1 dl havremjöl för glutenfritt)  
  • 1 dl sesamfrön 
  • 1 dl solrosfrön 
  • ½ dl hela linfrön 
  • 1 krm salt/flingsalt 
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl rapsolja

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Häll därefter i vattnet och oljan och rör ihop till en kletig deg. Tryck ut till ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten av ugnen i 150 °C cirka 60 minuter. Titta till brödet så att det inte blir bränt. Kan med fördel stå kvar i ugnen över natten.

Tips! Om du lägger ett extra bakplåtspapper på smeten blir det lättare att kavla ut. 

Små hamburgerbröd

16 st

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt med jod
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1/2 dl sesamfrö

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om tills det löst sig.

Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt i 30 min.

Dela degen i 16 bitar och rulla till små bullar. Jäs bullarna övertäckta i 20 min.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Senast uppdaterad: 2024-03-22 10:20