Kalasmat
Dags för kalas? Lek med maten och laga pizzabullar och fruktpinnar.
Apelsin- och aprikosbollar
25 stycken eller fler beroende på storlek.
- 1 vaniljstång
- Rivet skal av 1 apelsin
- 1/2 dl apelsinsaft
- 2 1/2 dl skalade mandlar (2 1/2 dl motsvarar cirka 150 g)
- 20 styck torkade aprikoser (20 st motsvarar cirka 150 g)
- Garnera med pumpakärnor
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Riv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ur saften. Mixa vaniljfrön, apelsinskal och saft slätt med resten av ingredienserna i en matberedare. Rulla till bollar och rulla dem i hackade pumpakärnor. Låt stå i kylskåp cirka 1 timme innan servering.
Bakade äpplehalvor
- 4 äpplen
- ½ dl hackade hasselnötter eller mandel*
- ½ dl kokosflingor
- 1,5 msk smör eller margarin, rumsvarmt
- 1-2 tsk kanel
- 0,5-1 tsk malen kardemumma
- 1-2 msk sirap
- 2-4 dl naturell yoghurt (smaksätt gärna med äkta vanilj)
Gör så här: Skölj och kärna ur äpplena. Dela dem och lägg i en ugnsform eller ugnsplåt med bakplåtspapper.
Blanda smör eller margarin, nötter eller mandel, kokosflingor, kanel, kardemumma och sirap. Fördela blandningen jämnt på äpplehalvorna.
Baka äpplena i 175-200°C varm ugn i cirka 20-30 minuter. Servera ljumma med en klick yoghurt.
* Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.
Bananglass
4 portioner
Skiva banan och frys några timmar. Lägg den frysta bananen i en mixer och mixa tills konsistensen liknar glass. Smaksätt med kanel eller kakao.
Bananglasspinnar
4-8 st
- 2 bananer
- 4 glasspinnar, sugrör eller grillpinnar
- 100 g choklad
- 2 –3 msk strössel
Gör så här: Skala bananerna och skär dem i halvor eller bitar och trä på grillpinnar eller sugrör. Lägg bananpinnarna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i frysen i minst en timme.
Smält chokladen i vattenbad. Doppa eller pensla bananerna med den smälta chokladen och strö på strössel. Servera direkt eller lägg glasspinnarna i frysen en stund till.
Bananplättar
1 portion
- 1 banan
1 ägg
1 knivsudd med salt med jod
Flytande margarin eller rapsolja
Tillbehör: frukt, bär, turkisk yoghurt eller keso
Gör så här: Mixa banan, ägg och salt. Stek på medeltemperatur i rapsolja eller flytande margarin. Servera med en klick keso eller turkisk yoghurt och bär- eller fruktbitar.
För små barn kan man även ha i lite gröt- eller vällingpulver i blandningen för extra näring.
Chokladboll på banan
12-15 st.
- 2 normalstora bananer (mogna)
- 3 dl havregryn
- 2 msk kakao
- 1 msk kaffe
- 1 dl kokos
- Cirka 1 dl kokos till garnering
Gör så här: Mosa bananerna med en gaffel. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna. Forma bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara i kylen, de håller i ett par dagar.
Chokladmousse (på avokado)
4 portioner
- 3 väl mogna avokador
- 10 urkärnade dadlar
- 1,5 dl kakao
- 1/2 dl vatten
- Eventuellt lite pressad citron
- Bär till servering
Gör så här: Mixa avokado med dadlar, kakao och vatten. Smaksätt eventuellt med lite pressad citron. Lägg upp i portionsskålar och garnera med bär.
Fruktpinnar
(doppade i choklad och kokos)
Skär frukt i bitar, till exempel melon, ananas, kiwi, banan, mango och trä på spett. Även bär är gott, till exempel jordgubbar. För att göra det extra festligt, som vid kalas, kan de doppas i smält choklad och kokos. Riktigt, riktigt mumsigt! Frukt är godis!
Fruktsmoothie
- 1 dl mild naturell yoghurt
- 1 dl mjölk
- ½ banan
- 1 kiwi, persika eller mango (skalad)
Fruktsallad
Välj olika frukter efter tycke och smak, förslagsvis:
Äpple, Päron, Kiwi, Banan, Melon, Apelsin, Clementin, Passionsfrukt, Vindruvor.
Beräkna ungefär 1/2-1 frukt per portion, alltså nästan lika många frukter som kalasgäster. Skär i bitar och blanda.
Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen. För de minsta barnen kan fruktsalladen mixas till puré.
Glass på minuten
- 4 dl frysta björnbär, blåbär eller jordgubbar
- 2 dl mild naturell yoghurt
- Eventuellt lite florsocker
Gör så här: Kör de frysta bären i en matberedare tills de smulas sönder. Häll i yoghurt och låt allt blandas lätt. Servera direkt och garnera gärna med bär.
I godispåsen
Torkad fruktask
"Tablettask" med torkad frukt. Köp färdiga eller skär själv till små bitar av torkad frukt och blanda olika sorter. (Undvik nötter eftersom något barn eller syskon kan ha nötallergi och kan reagera om fruktasken kommer med hem).
Torkade fruktremmar
Finns att köpa i olika smaker.
Torkade äppelringar
Att torka äppelringar är enkelt och kostar betydligt mindre än att köpa färdiga.
- Röda äpplen
- Saften av en apelsin
Gör så här: Tvätta äpplena. Ta bort kärnhuset med en speciell urtagare och skiva äpplet i ganska tunna bitar. Det går också att ta bort kärnhuset efter att du skivat äpplet. Lägg äppelskivorna i apelsinsaften. Placera skivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på låg värme, cirka 50° C i några timmar tills äppelbitarna känns torra.
Grillspett
- 500 g lax, kyckling, köttbullar eller korv
- 1 grön paprika
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 6 cocktailtomater
Gör så här: Dela ingredienserna i lämpligt stora bitar och fördela på blötlagda träspett.
Grilla i ugnen cirka 10-15 minuter i 200°C. Snurra spetten då och då. Tänk på att kycklingen måste vara helt genomstekt.
Grönsaksstavar och dipp

Gör så här: Skär stavar av valfria grönsaker; till exempel morötter, gurka, paprika, rädisor, paprika, blomkål och broccoli.
Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.
Dipp: blanda 2 dl lättfil eller yoghurt med lite chilisås. Smaksätt eventuellt med lite peppar.
Kokosrullade fruktspett
4-8 portioner
- Cirka 1 liter bitar av frukt och bär,
- Till exempel ananas, banan, mango, kiwi, melon, färska hallon eller jordgubbar
- 1,5 dl kokosflingor
- 8 små grillpinnar av trä
Gör så här: Skala frukten, ta bort eventuella kärnor och skär i bitar. Trä upp dem på spett. Rulla spetten i kokos.
Melonbollar
Köp melon i olika färger. Dela melonen på tvären, så att det går att få ut runda bitar. Använd en rundad glassked och gröp ur små bollar av melonen. Lägg upp i glasskål.
Minihamburgare
16 st
- 600 g nötfärs eller linsfärs
- 1 tsk salt med jod
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk vatten
- 2 msk fett till stekning
- Eventuellt kryddning, till exempel tacokrydda
- Hamburgerbröd, köpta eller hembakta, se recept
Gör så här: Blanda färs, salt, peppar och vatten. Forma till små, platta burgare, stek i matfett cirka 1 min per sida. Servera med bröd, ketchup och dressing.
Många skålar till hamburgare, tacofärs eller grillspett
Skär upp små tomater, gurka, saltgurka, morot, minimajs, paprika, squash, sockerärter, lök, sallad eller andra grönsaker i bitar, stavar eller skivor och lägg varje grönsak i en egen liten skål. Servera till minihamburgare, tacofärs eller grillspett, se recept nedan.
Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.
Nice cream (Mango- och bananglass)
2-4 portioner
- 2-3 dl fryst mango
- 2 st skivade frysta bananer (ska ha varit fryst i minst 3 timmar)
Gör så här: Ta ut den frysta mangon och bananerna ur frysen. Låt stå och tina i cirka 3 minuter. Mixa frukten till en slät massa. Lägg upp i skålar och servera. Strö eventuellt över lite kakaonibs för lite extra crunch och chokladsmak.
Popcorn i finkartong
Hetta upp 1-2 msk rapsolja i en stor gryta. Provpoppa några popcorn. När det är så varmt att de poppar, häll i popcorn så att det knappt täcker botten. När allt poppat klart, smaksätt med lite salt. Fördela popcornen i en fin kartong.
OBS! Undvik popcorn till barn under 2 år så att de inte sätter i halsen.
Små hamburgerbröd
16 st
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt med jod
- 5 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- 1/2 dl sesamfrö
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om tills det löst sig.
Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
Dela degen i 16 bitar och rulla till små bullar. Jäs bullarna övertäckta i 20 min.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.
Taccofärs
- 600 g nötfärs eller sojafärs
- 2 msk fett till stekning
- 1 msk tomatpure
- 1 msk paprikapulver
- 1 pressad vitlök
- 1 msk spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm chilipeppar
- 1-2 tsk oregano
- 1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- 1/2 dl vatten
Gör så här: Bryn köttfärsen i fettet. Tillsätt alla kryddor och lök. Häll i vattnet och låt färsen steka färdigt cirka 20 min på låg värme.
Slush och måltidsdryck
Stjärnvatten:
Blanda kranvatten, "bubbelvatten" (kolsyrat vatten), stjärnfrukt, eller citron skuren som stjärna och mynta. Ställ i kyl en stund före servering.
Jordgubbsvatten:
Blanda kranvatten, "bubbelvatten" (kolsyrat vatten), frysta jordgubbar och citronmeliss.
Slush på vattenmelon:
Mixa 1 stor vattenmelon med några istärningar.