Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Matkassen

Matkassen är en webbplats som tagits fram av dietister i Västra Götalandsregionen och syftar till att få bra mat på bordet. Matkassen innehåller recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Den innehåller även färdiga veckomenyer med tillhörande inköpslistor. Det som är unikt för Matkassen, jämfört med andra matkassar och receptsajter, är att recepten är framtagna utifrån Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) och passar alla åldrar.

Kost ur ett hälso- och hållbarhetsperspektiv

Matkassen har utvecklats utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer. För att främja god hälsa rekommenderas att äta större andel grönsaker, baljväxter, fisk, fullkorn och att begränsa intaget av charkuterier, rött kött, salt och socker samt välja bra fettkvalitet. Att äta enligt rekommendationerna ger goda förutsättningar att tillgodose behovet av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i olika skeden av livet. Inom forskningen finns också en bred samsyn om att hälsosamma matvanor till stor del kan förebygga sjukdomar som svår övervikt, diabetes typ 2, sjukdomar i hjärta och kärl samt många typer av cancer.

Matkassen har tagits fram av Julia Backlund och Tina Dahlberg, dietister i Regionhälsan i Västra Götalandsregionen.

Senast uppdaterad: 2023-03-06 17:13