Bröd
Doften av nybakat bröd som sprider sig i köket är svårslagen. Matkassens brödrecept är skapade för att ge dig näring i varje tugga, med fokus på extra fullkorn och fibrer som mättar och gör gott för kroppen.
Vi har minskat på det tillsatta sockret utan att tumma på smaken, så att du kan baka bröd som är både saftigt, smakrikt och hälsosamt. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren hemmabagare hoppas vi att du hittar något recept som får dig att vilja kavla upp ärmarna och sätta igång att baka!
Busenkla kvargkakor
6 stycken
- 3 dl kvarg, 1% fett
- 2 ägg
- 2 dl havregryn
- 2 dl dinkelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman samtliga ingredienser till en kladdig smet. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten på plåten och skär den i 6 bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna och bryt loss bröden. Bröden går att äta som de är eller att dela i två delar.
Busenkla scones med banan
4 stycken
- 1 banan
- 1 ägg
- 2 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk rapsolja
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg samtliga ingredienser i en bunke och mosa med stavmixer till en smet. Klicka ut fyra lika stora klickar på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen i cirka 12-15 minuter.
Tips! Servera gärna med färskost och mosade bär.
Fröknäcke
- 2 dl dinkelmjöl (eller 1 dl majsmjöl och 1 dl havremjöl för glutenfritt)
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl solrosfrön
- ½ dl hela linfrön
- 1 krm salt/flingsalt
- 2 dl kokande vatten
- 1/2 dl rapsolja
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Häll därefter i vattnet och oljan och rör ihop till en kletig deg. Tryck ut till ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten av ugnen i 150 °C cirka 60 minuter. Titta till brödet så att det inte blir bränt. Kan med fördel stå kvar i ugnen över natten.
Tips! Om du lägger ett extra bakplåtspapper på smeten blir det lättare att kavla ut.
Havresnabbisar
8 stycken
- 3 ägg
- 2 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 3 dl grekisk yoghurt
- 5 dl havremjöl (mixade havregryn)
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl linfrön
Garnering:
- Blandade frön
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att vispa äggen lätt. Tillsätt sedan kvarg, salt och bikarbonat och blanda runt. Rör ner havremjölet och blanda till en jämn kladdig smet. Vänd till sist ner fröna.
Klicka ut 8 stycken klickar på bakplåtsklädd plåt och toppa med pumpafrön. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, tills bröden blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Tips! Enklelt att göra glutenfria genom att välja glutenfria havregryn!
Kalljästa frallor med bönor
8 stycken
- 1 förpackning kokta vita bönor (à 380 g)
- 2,5 dl vatten
- ½ paket torrjäst (2 tsk)
- 2 dl grovt rågmjöl
- 4 dl dinkelmjöl
- 1 tsk honung
- 1 msk rapsolja
Garnering:
- Sesamfrö
Gör så här:
Häll av och skölj bönorna, låt dem rinna av ordentligt. Mixa bönor, vatten, honung och rapsolja till en slät röra. Häll de torra ingredinserna i en bunke och blanda väl. Rör ihop mjölblandningen med bönröran till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå framme i rumstemperatur i 1 timme. Ställ sedan in i kylen i cirka 12 timmar, eller över natten.
Ta fram degen och häll ut den på en mjölad arbetsyta. Tippa ut degen på en mjölad arbetsyta utan att knåda. Skär i 8 bitar och lägg dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt bitarna jäsa övertäckta i rumstemperatur cirka 1 timme, eller tills de har jäst till ungefär dubbel storlek. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills frallorna fått en gyllenbrun färg. Låt sedan svalna på galler.
Kalljästa morotsfrallor
12-16 stycken
- 200 g morötter
- ½ paket torrjäst (2 tsk)
- 6 dl havregryn
- 5 dl grahamsmjöl
- 5 dl kallt vatten
- 2 msk rapsolja
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
Gör så här: Skala och finriv morötterna. Pressa ur så mycket vätska som möjligt, ställ åt sidan. Blanda havregryn, grahamsmjöl och torrjästen ordentlig i en egen bunke. Ta fram en ny bunke och blanda vatten, rapsolja, honung, salt och morötter. Rör ner lite av mjölblandningen i taget tills du får en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå framme i rumstemperatur i 1 timme. Ställ sedan in i kylen i cirka 12 timmar, eller över natten.
Sätt ugnen på 225°C. Tippa ut degen på en mjölad arbetsyta utan att knåda. Strö över lite mjöl och dela degen i två delar. Forma varje del till en lös rulle och skär 6-8 bitar av varje. Lägg bitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i ugnen. Grädda i 15–20 minuter tills bröden fått fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.
Kesofrallor
6 stycken
- 250 g keso
- 3 dl havregryn
- 2 dl dinkelmjöl
- 4 ägg
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 3 msk pumpafrön
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser i en stor bunke. Rör tills det börjar gå ihop, och använd sedan händerna för att forma en smidig deg. Dela degen i sex lika stora bitar och forma till runda frallor.
Placera frallorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över pumpafrön som topping. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter, tills frallorna fått en gyllene färg
Låt frallorna svalna något innan servering.
Matkassens filmjölksbröd
- 4 dl havregryn
- 3 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl hela linfrön
- 0,5 dl tranbär
- 0,5 dl hasselnötter
- 5 dl filmjölk
- 1 tsk bikarbonat
- 2 msk honung
Garnering:
- Blandade frön
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop havregryn, grahamsmjöl, salt, solrosfrön, linfrön, tranbär och hasselnötter i en stor bunke. Rör ihop filmjölk med bikarbonat och honung tills allt är väl blandat. Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt ihop till en tjock smet.
Smörj två brödformar (ca 1,5 liter vardera) eller klä dem med bakplåtspapper. Lägg eventuellt blandade fröer i botten. Fördela smeten jämnt i formarna. Ställ formarna i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 1,5 timme. Täck med folie om bröden börjar bli för mörka. Kontrollera med en sticka att bröden är färdiga, stickan ska ej få någon deg på sig.
Stjälp upp bröden på ett galler och linda in dem i kökshanddukar. Låt vila en stund innan de skärs upp.
Powerfrallor
8 stycken
- 4 dl havregryn
- 2 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 dl chiafrön
- 1 dl pumpafrön
- 5 dl naturell kvarg, 1% fett
- 1 tsk bikarbonat
- 2 msk honung
Garnering:
- 2 msk vallmofrön
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser i en stor bunke. Rör ihop med en sked tills det börjar gå ihop, och använd sedan händerna för att forma en smidig deg.
Dela degen i åtta lika stora bitar och forma till runda frallor. Placera frallorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vallmofrön som topping om du vill.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills frallorna fått en gyllene färg och känns fasta. Låt svalna något innan servering.
Rågkakor
8 stycken
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- ½ dl rapsolja
- 1 msk honung
- 14–15 dl rågsikt
Gör så här: Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken försiktigt tills den blir fingervarm. Häll i mjölken och rör om tills jästen är helt upplöst. Tillsätt salt, rapsolja och honung. Rör ner rågsikten lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda ordentligt. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i cirka en timme, eller tills den har dubblat sin storlek.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i åtta delar och platta eller kavla ut varje del till en rund kaka, cirka 10 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Små hamburgerbröd
16 st
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt med jod
- 2 dl vetemjöl
- 3 dl havremjöl (mixade havregryn)
- 1 ägg till pensling
- 1/2 dl sesamfrö
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om tills det löst sig.
Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
Dela degen i 16 bitar och rulla till små bullar. Jäs bullarna övertäckta i 20 min.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.