Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att förbereda mat i väntan på barnet

Att bli förälder kan vara omvälvande och den första tiden med barnet är ofta intensiv. Invanda rutiner kan vändas upp och ner, och dina egna behov kan lätt komma i andra hand när du har ett litet barn att ta hand om. För att du skall må bra är det viktigt att du ger dig själv tid att äta flera gånger varje dag. Här finns tips om enkel matplanering som kan underlätta i inför förlossningen och när barnet är nyfött.

Flera måltider under dagen med jämna mellanrum

Fördela gärna måltiderna jämnt över dagen. Att äta frukost, lunch och middag och några mellanmål kan bidra till att du orkar med bättre. Flera måltider kan också underlätta för att du ska få i dig tillräckligt med energi- och näringsämnen.

Frukostmat

Vad vi äter till frukost och om vi gillar att äta tidig eller senare frukost varierar. Oavsett kan du få en lugnare morgon genom att förbereda frukosten på olika sätt, även superenkla saker kan underlätta. Ladda exempelvis kaffebryggaren eller vattenkokaren, gör en frukostbricka med mugg, tallrik och liknande, ställ fram müslin och så vidare. Här är några förslag på frukostmat.

  • Förbered smörgåsar på kvällen och förvara i kylskåp över natten.
  • Tina upp frysta bär i kylen om du vill ha i yogurt eller på gröt.
  • Klyfta upp frukt som apelsin eller kiwi som kan förvaras i en tätslutande burk i kylskåpet.
  • Koka några ägg så att det räcker till flera frukostar. Kokt ägg står sig i kylskåp eller rumstemperatur i några dagar om skalet är helt.
  • Gör en smoothie på kvällen och förvara i kylskåp över natten.
  • Förbered grötkoket genom att blanda gryn, hela frön och kärnor och en knivsudd salt med vatten i en kastrull och förvara i kylskåpet. Koka som vanligt på morgonen.
  • Gör overnight oats på kvällen. Gröten är färdig att äta på morgonen:

    Overnight oats
    Blanda 1 dl havregryn, 1-2 dl yoghurt, lite kanel eller vaniljpulver, några hackade aprikoser eller ett havt rivet äpple. Rör om och låt stå över natten.

  • Är frukostmaten slut? Kanske finns det pannkakor, knäckepizza, en bit omelett eller andra rester kvar från tidigare måltider. Det funkar också till frukost.


Lunch och middagsmat

Förbered maten så att den är lätt att äta när du samtidigt håller i barnet. Det kan vara en smörgås, sallad, gryta eller liknande. Gryta eller soppa snabb att värma upp och lätt att äta. 

Tänk på att placera varm maten på avstånd från barnet och på ett stabilt underlag och var försiktig om du äter med barnet i famnen. Varm mat som exempelvis soppa eller gryta som skvalpar över eller en mugg med varm dryck som välter kan göra att barnet bränner sig. 

  • Gör en plan eller matsedel för veckans lunch- och middagsmåltider eller använd Matkassens färdiga veckomenyer
  • Använd gärna tallriksmodellen för att komponera lunch och middag. Då vet du att du får ett bra innehåll och balans mellan olika näringsämnen.
  • Be om hjälp med att handla eller beställ mat på nätet och be någon hämta upp.
  • Plocka gärna ihop en tallrik redan vid kvällens middag att spara i kylskåpet till nästa dags lunch. Då kan den enkelt och snabbt värmas upp i mikron.
  • Använd färdigtvättade potatisar som kan kokas med skalet på. De som blir över kan bli grund till nästa dags sallad.
  • Använd frysta grönsaker. De är lätta att tillaga i mikro. Läs tillagningsanvisning på förpackningen.
  • Vitkålssallad eller pizzasallad står sig några dagar i kylskåp. Gör en stor sats så att det räcker till flera måltider. Se recept på vitkålssallad med lång hållbarhet under Gröna tips.
  • Laga omelett, Femöreslåda eller pannkakor. Recept hittar du under Busenkla rätter.
  • Värm färdiglagad mat eller använd halvfabrikat om du inte hinner laga mat.

Gör storkok när du lagar mat så att det blir lunchlåda till dagen därpå eller mat som kan frysas in. Köttfärssås, grytor, soppor och gratänger är utmärkta rätter att göra storkok av och frysa in portionsvis. Gratäng eller lasagne kan med fördel lagas till i matlåda av ugnssäkert glas. Exempel på rätter som kan gräddas portionsvis:

  • makaronpudding
  • fiskgratäng
  • lasagne (färska plattor är lättare att anpassa till glaslådans form)
  • moussaka
  • broccoligratäng
  • tacogratäng

Köp hem mat som enkelt kan plockas ihop till en måltid. Du hittar flera förslag på enkla måltider under Busenkla rätter.

  • frysta grönsaker (gröna ärter, wokgrönsaker och liknande)
  • färdigkokta bönor, kikärter eller linser i tetraförpackning
  • makrill i tomatsås, sardiner, sill och tonfisk på burk
  • knäckebröd, havregryn, nötter och frön
  • färdiga rätter (köttbullar, falafel, rotmos, blodpudding, fiskbullar)
  • färdiga soppor som ärtsoppa eller linssoppa
  • bönpasta, fullkornspasta, mathavre, matvete och quinoa

Mellanmål

Ett mellanmål på förmiddagen, ett på eftermiddagen och kanske ett på kvällen kan ge dig lite extra energi mellan frukost, lunch och middag. Ett bra mellanmål som också ger näring och lagom mängd energi kan vara en frukt eller en smörgås och ett glas mjölk. Fyll kyl, frys och skafferi med enkla mellanmålsalternativ som frukt, både färsk och torkad, frysta bär, knäckebröd, pålägg, fil, yoghurt, müsli, ägg, nötter och frön. 

Fler förslag på mellanmål hittar du under Mellanmål.

Senast uppdaterad: 2024-04-04 10:38