Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdpodden: Bättre vård med hjälp av strukturerad information

Publicerad:
Porträttfoto på Sara Almvide och Viktor Een
Sara Almvide och Viktor Een.

Ämnet i Vårdpodden denna gång är informatik som kortfattat handlar om hur informationen i IT-system struktureras och hanteras. Hör mer om varför det är viktigt med en enhetlig struktur i den information som hälso- och sjukvårdspersonal använder i sitt arbete och vad informatik kan göra för skillnad.

Gäster är Sara Almvide, chef för enheten informatik och standardisering på Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen och Viktor Een som är informatiker på samma enhet. 

– Vi vill bidra till att vården i mycket högre grad ska kunna använda den information som man idag lägger mycket tid på att dokumentera i olika system, säger Sara Almvide. Strukturerad information är en viktig nyckel för att kunna tillhandahålla bästa tillgängliga, kliniska kunskap.

Större enhetlighet med Millennium

Inom informatiken är ett av målen att den information som dokumenteras i olika IT-system ska kunna utbytas inom och mellan systemen utan att tappa sin innebörd och att informationen tolkas på samma sätt oavsett vem som använder den. Med införandet av Millennium som gemensamt vårdinformationssystem för hälso- och sjukvården i Västra Götaland finns förutsättningar för en större enhetlighet än idag.

– VGR har gjort en historisk satsning och samlat väldigt mycket resurser kring design av Millennium. De beslut som fattas där kan ligga till grund för en enhetlig informationsstruktur, säger Viktor Een.

– Millennium kommer att innehålla den information som många system innehåller var och en för sig idag. Informationens struktur, betydelse och enhetlighet blir därför viktigare än någonsin. Om vi gör det arbetet ordentligt, så kommer vi att få avkastning i form av bra beslutsstöd och minskad dubbeldokumentation, säger Sara Almvide.

Vårdpodden: Bättre vård med hjälp av strukturerad information

Vårdpodden

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till programmet FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö.

Publicerad: