Gemensamt arbete för att minska produktionspåverkan när Millennium införs

Uppdaterad:
Publicerad:
Porträtt på Levi Siljemyr, chef på Koncernkontoret.
Levi Siljemyr, chef på avdelning avtal, produktionsstyrning och ekonomi på Koncernkontoret.
Fotograf: José Lagunas Vargas

Med ett år kvar till den första driftstarten av Millennium så pågår förberedelserna för fullt i södra området som är först ut. En av alla de frågor som behöver planeras i detalj är hur verksamheterna ska klara sin vårdproduktion inför, under och efter införandet. En nystartad funktionsgrupp produktionschefer är en viktig del i arbetet med att försöka samordna det stöd som kan behövas vid införandet över förvaltningsgränserna.

Det var koncernledning hälso- och sjukvård som i våras fattade beslut om att bilda en funktionsgrupp med produktionschefer eller motsvarande från hälso- och sjukvårdsförvaltningarna i VGR. Alla i gruppen har mandat från sina respektive ledningsgrupper i förvaltningarna. Levi Siljemyr, som är chef för avdelning avtal, produktionsstyrning och ekonomi på Koncernkontoret, är med i gruppen för att säkerställa en samordning av stödet, utifrån koncernägarrollen.

- Utförarna i första införandet av Millennium behöver själva avgöra vilken del av uppdraget de inte kommer att kunna hantera fullt ut, men sedan kan vi gemensamt i funktionsgruppen försöka hitta konstruktiva lösningar, säger Levi Siljemyr.

Simuleringar bidrar till genomarbetad plan

Som grund för förvaltningarnas planering finns underlag från program Millennium om uppskattad produktionsnedgång under övergångsperioden, och en sedan tidigare framtagen strategi för hantering av produktionspåverkan Trots det är det svårt att bedöma exakt hur mycket tid införandet tar och hur mycket det påverkar den ordinarie verksamheten.

- SÄS som är första sjukhuset ut gör simuleringar utifrån de senast kända faktorerna för att kunna ta fram en detaljerad plan, säger Monica Hjelmgren, produktionschef på SÄS som samordnar frågor kring produktionspåverkan i funktionsgruppen.

När förvaltningarna i första införandet har bedömt hur stor del av besöken man inte kommer att kunna hantera i samband med driftstarten kan funktionsgruppen gemensamt diskutera olika åtgärder. Det kan handla om att andra förvaltningar tar emot fler besök, att se över om det finns externa vårdavtal eller om det tillfälligt går att låna personal av varandra.

- Det är också centralt i förberedelserna att förbättra tillgängligheten, exempelvis genom att beta av köer inom den planerade vården i god tid innan driftstarten, menar Levi Siljemyr.

Planeringen har just nu mycket fokus på sjukhusen, och det är där det kan bli extra trixigt eftersom stöd mellan verksamheter behöver ske över förvaltningsgränserna. När det gäller primärvården i VGR så berättar också Levi Siljemyr att Närhälsan tidigt bedömde att de kommer att kunna hantera sin produktionsnedgång på egen hand genom att stötta upp inom förvaltningen, eftersom införandet inte sker i all verksamhet samtidigt.

Egen logik för akut vård

När gäller planering för produktionspåverkan under införandet, så finns det generella riktlinjer på primär- och sjukhusnivå. Dessa innebär till exempel att planerade och icke-akuta aktiviteter flyttas till förmån för akuta.

Den riktigt akuta vården har en egen logik. Den får inte stanna upp. När det gäller ambulansverksamhet kan det i viss mån gå att dirigera om ambulanser till andra sjukhus, men akutmottagningarna är känsligare.

- Vi måste se till att akutmottagningarna har bemanning, säger Levi Siljemyr. Om det inte går att låna personal mellan förvaltningarna så finns det ett beslut om ekonomisk förstärkning för att täcka upp för extra kostnader när det gäller just bemanning av akutmottagningarna. Det handlar om totalt 100 miljoner kronor för alla etapper.

Gemensamt lärande

Förutom att hitta gemensamma lösningar bidrar funktionsgruppen till ett gemensamt lärande. Hur verksamheterna i södra området förbereder sig inför driftstart följs med stort intresse av de som har sina driftstarter 2025 och 2026.

- De andra förvaltningarna är måna om att vara på plats, stötta och hämta hem erfarenhet. Det blir ett gemensamt lärande som hela organisationen kommer att ha nytta av inför de kommande driftstarterna, säger Levi Siljemyr.

Stödet till privata vårdgivare

Generellt är det så att samtliga utförare inom vårdvalen har ett ansvar att planera för produktionspåverkan. När det gäller de privata vårdgivarna inom vårdvalen kommer de att kunna få stöd inom ramen för implementeringsfasen i införandet av Millennium. Där kommer man att arbeta tillsammans mellan vårdgivare och införandeprojekt.

- Vi kommer att stödja privata vårdgivare på nästan samma sätt som i egen regi. Främst handlar det om att vi kommer att stödja med produktionsplanering, men inte med flytt av vårdflöden mellan mottagningar, säger Ann-Sofi Isaksson, chef på avdelning primärvård och regionövergripande verksamheter på Koncernkontoret.