Vårdpodden: Snabbare dokumentation när tal blir till text

Uppdaterad:
Publicerad:
Ulrika Roos och Jonas Blank
Ulrika Roos och Jonas Blank (fotot är ett collage av två bilder)

Ett avancerat digitalt verktyg som omvandlar tal till text – så kan man mycket kort beskriva vad taligenkänning är. Taligenkänning kommer att vara ett vanligt arbetssätt i hälso- och sjukvården i Västra Götaland inom några år, och har så smått börjat införas redan nu som förberedelse inför införandet av Millennium.

Vårdpodden handlar den här gången om vad taligenkänning är, med exempel på hur det konkret fungerar, vad det innebär i form av förändrade arbetssätt, hur det bidrar till snabbare dokumentation och vad som är viktigt att tänka på för dem som står i begrepp att börja. Medverkande i Vårdpodden är Jonas Blank och Ulrika Roos. 

Ulrika Roos är huvudprojektledare för det regionala projektet Taligenkänning i Västra Götalandsregionen som under 2023 kommer att breddinföras på allt fler håll. Uppdraget ligger under koncernstab digitalisering på Koncernkontoret, men i grunden är Ulrika Roos projektledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, med utbildning som sjuksköterska i botten.

– Taligenkänningen ger bättre förutsättningar att dokumentera i nära anslutning till vårdmötet, säger Ulrika Roos. Det är bra av flera skäl, inte minst med tanke på införandet av Millennium som bygger på realtidsdokumentation. Även för patienterna är det en fördel om dokumentationen kommer in i journalen utan fördröjning, det ökar möjligheten att vara delaktig i sin vård.

Mest nytta när det blir ett gemensamt arbetssätt 

Jonas Blank är verksamhetschef för arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kuratorer och dietister i NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla. Där har några enheter varit tidigt ute med att testa taligenkänning och allt fler är på gång. Även Jonas Blank är sjuksköterska till yrket.

– För att få ut mest nytta av taligenkänning behöver alla medarbetare vara med på detta som gemensamt arbetssätt oavsett yrke eller roll, säger Jonas Blank. Det är sett ur ett helhetsperspektiv som vi verkligen kan ha nytta av detta och frigöra tid som skapar värde för patienterna.

Vårdpodden: Snabbare dokumentation när tal blir till text

Vårdpodden  

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till den nya gemensamma vårdinformationsmiljön.