VGR:s högsta sjukvårdsledning besökte Millennium-kontoret

Publicerad:
Bildkollage från ledningens besök på programkontoret för Millennium.

Koncernledning hälso- och sjukvård – förvaltningschefer och koncernstabsdirektörer – har besökt programkontoret för Millennium för en halvdag med tema digitalisering. Studiebesöket ska ge kunskap och insikter för att kunna öka takten i omställningen av hälso- och sjukvården.

Införandet av Millennium som gemensamt vårdinformationssystem i Västra Götaland är en central del i omställningen och arbetet mot en sammanhållen hälso- och sjukvård. Det är en av de mest genomgripande förändringarna som kommer att påverka alla medarbetare i vården de närmsta åren. Den 16 november samlades därför koncernledning hälso- och sjukvård på Flöjelbergsgatan i Mölndal, där program Millennium håller till, för att få en glimt av systemet Millennium men också diskutera digitalisering ur ett bredare perspektiv. 

- Vi använder digitalisering för att utveckla vården och skapa värde för våra invånare och patienter, säger hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth.  

Lärdomar från tidigare införanden av Millennium 

Doug Dickey är Oracles (leverantören av Millennium) högste medicinskt ansvarig utanför USA och på plats i Sverige just den här veckan. Han var särskilt inbjuden till mötet för att bland annat bidra med lärdomar från tidigare Millennium-införanden i andra länder. 

- Högsta ledningens engagemang är nödvändigt för ett lyckat införande, säger Doug Dickey. Ni måste vara synliga och visa era medarbetare att vi gör det här tillsammans – även om ni själva inte kommer att använda systemet i vardagen. Fortsätt peka på effektmålen och visionen för att skapa förståelse för varför Millennium införs, då får ni med även de som är skeptiska till förändringen. 

Systemet visades upp i Millenniumlabbet 

Nästa punkt på agendan var praktiska demonstrationer av såväl Millennium som andra digitala lösningar. I Millenniumlabbet fick gruppen se hur systemet kommer att användas inom bland annat akutsjukvård och för vårdplatshantering, inklusive transport och städ. I Senslab, ett innovationslabb i Sahlgrenska Universitetssjukhusets regi, fick de se pågående projekt för välfärdsteknik, som teknik för att förhindra fallolyckor inom slutenvården och mjukvara som automatiserar sjukintyg. 

Kollage med tre porträttfoton
Från vänster: Joakim Höstner, Karin Holm Kaloczy, Jörgen Thorn.

Joakim Höstner, t f sjukhusdirektör på SÄS, Karin Holm Kaloczy, direktör på Regionhälsan, och Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör på Närhälsan, berörs alla av det första införandet av Millennium hösten 2024. De delade med sig av sina tankar efter besöket i Millenniumlabbet.  

- På SÄS arbetar vi med full kraft för att införandet ska bli lyckat, säger Joakim Höstner. Sedan finns det inslag av viss oro över allt vi ska hinna med under införandefasen, vilket är helt naturligt. Min, och övriga ledningens roll, är bland annat att se och förmedla potentialen med systemet. Jag ser att realtidsdata är nyckeln i många tekniska lösningar, inte bara Millennium, och något som kommer minska den administrativa bördan. I dag loggar vi in och ut ur många olika system och för över information manuellt.   

- Våra medarbetare i Regionhälsan ser verkligen fram emot Millennium, särskilt inom barnmorskemottagningarna som i dag har ett gammalt och omodernt system, säger Karin Holm Kaloczy. Inom barn- och ungdomsmedicin är det lite mer avvaktande eftersom man nyligen bytt system. Vi försöker hålla ögonen på målet men också vara tydliga med att det första införandet är början på en lång resa. Cheferna är avgörande och måste få förutsättningar att sätta sig in i vad förändringen innebär, det är svårt att bara läsa sig till. För mig gjorde demonstrationen det påtagligt hur viktigt det är med realtidsdokumentation för att kunna nyttja systemet fullt ut.  

- I Närhälsan pratar vi mycket om hur vi kan förbereda oss för införandet och vi är med på att det här är vägen vi ska gå, säger Jörgen Thorn. Det var bra att få se systemet, det ger insikter och mer tyngd när jag pratar på hemmaplan. Vi ser att med Millennium får vi förutsättningar för en mer sammanhållen hälso- och sjukvård och jag hade gärna velat se mer av primärvården i demonstrationen. 

Behov av tydligare beslut och fördelning av ansvar 

Avslutningsvis genomförde gruppen en mini-workshop för att nå samsyn om hur VGR som organisation kan bli bättre på att breddinföra digitala lösningar och realisera nyttan av dem. Tydligare beslut och fördelning av ansvar lyftes som förbättringsområden och som framgångsfaktorer nämndes att alltid ha det långsiktiga målet för ögonen och patienter och invånare i fokus.  

- Ofta är det tekniksprång som möjliggör stora utvecklingskliv men vi behöver också hålla i arbetet med ständiga förbättringar och fortsätta skruva på våra arbetssätt, säger Karin Looström Muth. 

Mer om Millennium

  • Millennium blir det huvudsakliga it-stödet i vården och navet i den nya, gemensamma vårdinformationsmiljön. 
  • Millennium införs i etapper mellan 2024 och 2026. Den första driftstarten för södra området i Västra Götaland sker 12 november 2024.  
  • Förändringen berör VGR:s verksamheter, de 49 kommunerna och flertalet offentligt finansierade privata vårdgivare i Västra Götaland.