Västra Götalandsregionen siktar mot ledarposition inom kliniska prövningar

Den 25 november möttes omkring 80 representanter från hälso- och sjukvården samt näringslivet för att diskutera hur antalet företagsinitierade kliniska prövningar i Västra Götalandsregionen kan öka. Mötet, det andra i ett långsiktigt samarbete mellan Västra Götalandsregionen (VGR) och Lif – de forskande läkemedelsföretagen, syftade till att enas om prioriterade åtgärder och skapa samsyn för framtida arbete.

 – Företagsinitierade kliniska prövningar är viktiga utifrån såväl hälso- och sjukvårdsperspektivet som det regionala utvecklingsperspektivet.  Västra Götalandsregionen har enorm potential, och om vi fokuserar på samma mål gemensamt, så är jag säker på att vi kan åstadkomma stor förändring, säger Jenny Almkvist, samordnare för VGR:s life science-kontor som modererade samtalet tillsammans med av Frida Lundmark, sakkunnig policy på Lif.  

Under dialogmötet presenterade VGR resultatet av det arbete som initierades vid föregående möte. VGR har identifierat tre prioriterade fokusområden som ska stärka regionens kapacitet och attraktionskraft för kliniska prövningar. Det handlar om att skapa en mer förutsägbar och tidsbestämd avtalsprocess, att säkerställa en robust och tillförlitlig patientrekrytering och att öka genomförandekapaciteten för kliniska prövningar i hälso- och sjukvården. 

– En konkret åtgärd som kan göra stor skillnad är att ta fram en tydlig och enhetlig prislista för kliniska prövningar. Det skulle skapa bättre förutsättningar för både vården och industrin att planera och samarbeta effektivt, säger Caterina Finizia, FoUUI-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  

Catharina Östberg, ansvarig för kliniska prövningar på nordisk nivå hos Bayer, betonade vikten av samverkan och delade med sig av sina reflektioner. 

– Jag tycker det är jätteviktigt att vi har de här diskussionerna för man lär sig även från industrin. Jag hade precis ett samtal om hur vi kan göra bättre feasibility för att faktiskt nå ut till verksamheterna och engagera en större enhet för våra studier istället för bara en enskild prövare. Det var en lärdom från dagen. 

Regionala insatser och samverkan: Nyckeln till framgång  

Genom det nationella partnerskapet SweTrial satsar regeringen årligen 60 miljoner på kliniska prövningar. Peter Asplund, projektledare för SweTrial vid Läkemedelsverket, beskrev de regionala initiativen som helt avgörande för det fortsatta arbetet de kommande åren. 

–  Jag tycker att det här initiativet om dialogmöten visar på den styrka som finns i VGR tillsammans med representanter från näringslivet. Det är bara att fortsätta i full fart framåt och det här kommer att gagna det nationella perspektivet när vi väl får till samordningen i SweTrial 

Peter lyfte också fram den avgörande roll som Kliniska Studier Sverige spelar i arbetet med att samordna resurser för att genomföra kliniska studier. 

– Vi har redan idag en dialog med de regionala noderna och med Vetenskapsrådet. Det är viktigt att vi bygger synergier mellan olika initiativ. SweTrial och Kliniska Studier Sverige kompletterar varandra, vi ska inte duplicera arbetet utan istället samordna våra styrkor för att stärka kapaciteten för kliniska prövningar.