Vuxna

Att äta hälsosamt spelar stor roll för vårt välbefinnande och påverkar ork och energi under dagen. Det kan vara en utmaning att äta hälsosamt för många av flera skäl. Några vanliga faktorer som kan påverka och gör det utmanande att äta hälsosamt är tidsbrist och stress, vanor och sociala sammanhang. Här kan du testa dina matvanor, få tips om hur du kan få mer energi och ork under dagen och minska sötsug, förslag på snabbfixade matlådor, mat för en till två personer och mellanmålstips.

Sök bland matrecept från Matkassen

Olika fat fyllda med cateringmat som pizza, sallad, kycklingspett, bröd med mera

Testa dina matvanor

Här kan du testa din matvanor med livsmedelsverkets matvanekollen och bygger på de svenska kostråden. Finns det något du vill ändra i din kosthållning?

Blomkål, bönor och potatis som skärs upp på en gul skärbräda

Regelbundna måltider

Det har inte bara av betydelse vad vi äter, utan även när och hur ofta är viktiga faktorer som spelar in för ett ökat välbefinnande. Att äta regelbundet under dagen har många hälsofördelar och kan hjälpa dig till att orka med din dag bättre.

En tallrik med en portion upplagd av lax och grönsaker. På bordet syns en röd bunke med potatis och en plåt med lax.

Älskade matlåda

En riktig vardagshjälte för den som vill äta billigt, snabbt och hälsosamt.

En vit kvinna med blont hår äter en portion mat i en vit soffa.

Mat för 1 till 2 portioner

Det kan kännas utmanade att laga mat för 1-2 portioner. På denna sida har vi samlat recept för 1-2 portioner som är hälsosam, enkel och snabb att koka ihop.

En man står och tar mat ur en gryta och en kvinna förbereder en sallad. Flera människor sitter redan till bords.

Varför är det svårt att äta hälsosamt?

Att äta hälsosamt kan vara en utmaning för många vuxna mitt i livet av flera skäl. Några vanliga faktorer som kan påverka och gör det utmanande att äta hälsosamt är tidsbrist och stress, vanor och bekvämlighet, sociala och kulturella faktorer samt marknadsföring och tillgänglighet.

Veckomenyer

Bra mat ger möjligheter. Här hittar du färdiga förslag till veckomenyer och även inköpslistor.