Ungdom eller ung vuxen

Under ungdomsåren kan du börja forma egna beslut över saker som är viktiga för dig. Det kan gälla allt från kläder, musik, aktiviteter till vänner och annat som rör din livsstil. Det ger stora möjligheter att även börja ta eget ansvar och tänka igenom dina vanor som rör mat, rörelse, sömn och skärmtid. Det vill säga vad du äter och dricker, hur fysiskt aktiv du är, hur mycket du sover och hur mycket tid du lägger på skärm. Vad du äter och dricker har en stor påverkan på hur du mår och hur du orkar med. Här hittar du både tips och recept för bra matvanor.

Tjej äter med pinnar

Råd om bra mat

Vad och när vi äter påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Bra näringsrik mat ger förutsättningar för en god hälsa och ett gott mående. Här har vi samlat några av våra bästa tips för dig!

två tjejer med fotboll

Mat och träning

För att orka med träning och få ut bästa effekt av den, så är mat och vila minst lika viktiga delar som träningen i sig. Här kan du få tips om bra mat för dig som tränar regelbundet.

pannkaka steks i stekpanna

Snabbfixade måltider

Med enkel planering kan du snabbt få till en bra måltid vare sig du äter hemma, på jobb eller med vänner. Ta gärna inspiration här, handla hem ingredienser i förväg så att de finns hemma när du vill vara spontan.

pitabröd med kikärter

Växtbaserad mat

Äter du helt eller delvis vegetarisk kost eller vill du kanske börja med det? Här har vi samlat information om fördelar med växtbaserad kost, vad man kan ersätta animaliska livsmedel med och vad man behöver tänka på för att få i sig all näring som kroppen behöver.