Snabbfixade måltider

Många gillar när det går snabbt och enkelt att fixa maten, vare sig du äter ensam på lunchrasten eller om du vill äta med vänner. Det är lätt att göra sin egen “snabbmat” istället för att köpa färdig, det kan spara både tid och pengar. För att orka med dagen är det bättre att äta en enkel måltid, än att hoppa över den helt.

Snabb lunchmat 

Du som tar med matlådan till skola eller jobb får här några förslag på bra måltider som är lätta att laga till och få med sig i väskan. Självklart kan det vara skönt att ha maten färdig också om du pluggar eller jobbar hemifrån.

Smörgåsmåltid

Fullkornsbröd med hela korn och frön, nyckelhålsmärkt smörgåsfett och pålägg, grönsak som paprika, morotsstavar, gröna blad upptill. 1 frukt som avslutning. Vatten i medhavd flaska eller te i termosmugg. Se förslag och recept på Dryck 

För mer mättnad kan du välja ett mer matigt pålägg som bönröra, makrill i tomatsås eller kesoröra. Se recept för Pålägg. 

Soppa 

Vilken soppa som helst kan värmas och tas med i mattermos. Kom ihåg att ta med sked! Komplettera med bröd och en frukt som avslutning. Se recept på soppor här.

Yoghurtmåltid 

Yoghurt i en burk med tättslutande är lätt att ta med. Pimpa gärna med frysta bär som håller yoghurten kyld. En liten burk med müsli med frön och hela korn ger mättnad liksom en frukt som avslutning. 

Mat som blir över  

Om du lagar mat, ta för vana att laga flera portioner som kan läggas i lunchlåda till dagen efter eller frysas in. Om det bara blir pasta över kan du ta med en burk makrill i tomatsås eller några köttbullar samt lägga till frysta grönsaker i lådan.

Pannkaksmat

Pannkaka blir bra lunchmat om den fylls med exempelvis röra på cottage cheese, skinka och gröna ärter. Nästa pannkaka kan du fylla med bär.

Om du inte hinner steka alla pannkakor på en gång kan du spara pannkakssmeten i kylen 1-2 dagar. Kom bara ihåg att vispa upp smeten ordentligt.

 

Äta med vänner 

Att äta tillsammans är ett sätt att umgås och många äter ofta snabbmat med vänner. Bra snabbmat kan vara en bowl, sallad från salladsbaren, sushi och liknande. Det är bra att känna till att en del mat från snabbmatsrestaurang ofta är för salt för att kroppen ska må bra. En portion är kanske också större än vad din kropp behöver och kan samtidigt innehålla mycket fett, det gäller exempelvis friterad mat eller ost. Även söt dryck som läsk eller juice ingår ofta i snabbmatsmenyn. Söt dryck ger stor mängd energi genom att den innehåller sockerarter. Spara gärna den mindre hälsosamma snabbmaten till speciella tillfällen. Du och kompisgänget kan också lätt fixa egen snabbmat.  

Nedan följer några exempel. 

Knäcke-pizza

Pizza på knäckebröd går snabbt och enkelt att laga. Använd gärna rikligt med tomatsås och smaksätt med dina favoritkryddor. 

Grönsaker och nötter i rispapper

Det enda som behöver förberedas är att skära grönsaker och blanda ihop en dressing eller två. Sen gör var och en sin egen färska vårrulle vid bordet. 

Gör tunna stavar av morot, paprika och gurka. Tina några bitar fryst mango. 

Gör en sås på jordnötssmör och majonnäs och en sås på soja och chili.  

Duka fram alla ingredienser och en stor skål varmt vatten.  

Doppa rispappret i vattnet och lägg det på din tallrik. Lägg grönsaker i mitten av pappret. Ringla en sås (baserad på soja) över grönsakerna och stäng igen paketet. Klart att äta! 

Tacos på tortillabröd

Tacos är en älskad klassiker, kanske just för att var och en plockar ihop det som önskas från skålarna. Om du saknar färdig tacokrydda kan du enkelt  blanda din egen. 

Gryta och gott bröd

En gryta går snabbt att göra till många. Bygg grytan på bönor, linser, kikärter eller färs och fyll ut med rotfrukter och grönsaker. Komplettera med ett gott bröd så är måltiden klar att servera.