Middagsmeny 11 - Växtbaserat
Utskrivningsbar pdf kommer inom kort!
Måndag
Gnocchipanna
4 portioner
- 1 röd lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 zucchini
- 800 g gnocchi (2 förpackningar)
- 1 msk rapsolja
- 1 förpackning cannelonibönor
- 400 g pastasås med basilika (1 förpackning)
- 4 dl vatten
- 2 dl växtbaserad fraiche
- 1 msk grönsaksfond
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 100 g spenat, färsk
Gör såhär:
Strimla röd lök och pressa vitlök. Skär zucchinin i kvartar. Hetta upp en stor panna på medelhög temperatur, tillsätt rapsoljan och stek röd lök, zucchini och gnocchi i cirka 6-8 minuter, tills gnocchin blivit gyllene. Tillsätt vitlöken efter halva tiden och låt fräsa med. Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av.
Tillsätt sedan bönor, pastasås, vatten, växtbaserad fraiche, fond och paprikapulver till pannan och låt små puttra några minuter. Avsluta med att röra ner spenaten inför servering.
Tisdag
Ceasarsallad med krispig tofu
4 portioner
- 230 g tofu, gärna rökt
- 2 msk majsstärkelse
- 1 msk rapsolja
- 1 förpackning kokta gröna linser
- 200 g grönkål
- 1 romansallad
- 1 silverlök
- 1 äpple
- 4 msk näringsjäst
Dressing:
- 2 dl växtbaserad majonnäs
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk spad från kapris
- 0,5 dl vatten
Gör såhär: Tärna tofu i kuber och vänd kuberna i majsstärkelse. Hetta upp rapsolja i en panna på medelhög temperatur och stek tofun tills den fått en gyllene färg på alla sidor. Låt tofun få vila på ett hushållspapper.
Blanda ingredienserna till dressingen. Skölj linserna och låt dem rinna av.
Riv av grönkålen från stjälken. Strimla romansallad och silverlök. Tärna äpplet. Blanda alla grönsaker och linser med dressingen och lägg upp på tallrikar, toppa med äpple, tofu och näringsjäst.
Tips! Om du tycker att grönkålen blir för "träig" i sin smak kan du massera den med händerna i 30 sekunder med 1 msk olivolja.
Onsdag
Smarriga pastan med grillad paprika
4 portioner
- 4 portioner spaghetti, gärna fullkorn
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 grillade paprikor
- 1 msk rapsolja
- 1 dl solroskärnor, gärna torrostade
- 2 dl pastavatten som sparas från spaghettin
- 1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
- 1 msk persilja, fryst
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 förpackning kokta röda linser
Till servering: Veckosallad, eller andra valfria grönsaker
Gör såhär: Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Spara 2 dl av pastavattnet.
Hacka gul lök, vitlök och grillad paprika. Tips! Om du vill att det ska gå ännu snabbare så kan du köra en mixer i några sekunder för att hacka grönsakerna.
Hetta upp en panna med rapsolja på medelhög temperatur och bryn gul lök, vitlök och grillad paprika i några minuter. Tillsätt solroskärnor, pastavatten, växtbaserad matlagningsgrädde, persilja, rökt paprikapulver och låt koka upp.
Mixa såsen slät med stavmixer. Skölj linserna, tillsätt dem till såsen och låt bli varma. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner pastan i såsen och servera direkt, gärna tillsammans med veckosallad eller andra valfria grönsaker.
Torsdag
Matig middagsmacka “Bánh mì - style”
4 portioner
- 230 g tofu, rökt
- 1 msk rapsolja
- 1 gurka
- 4 morötter
- ½ vitkålshuvud
- 1 kruka koriander
- 1 dl kimchi
- 1 dl majonnäs
- 4 små eller 1 stor baguette, gärna med fullkorn och/eller surdeg
Gör såhär: Skär tofun i skivor. Hetta upp rapsoljan och stek tofun på båda sidor tills den fått färg. Hyvla morötter och gurka tunt längsmed långsidan med en skalare eller osthyvel. Strimla vitkålen. Plocka bladen av koriandern.
Dela baguetterna längs med. Bred ett tunt lager majonnäs på båda sidor av baguetten. Lägg sedan på kimchi, tofu, koriander och grönsaker. Dela baguetten i 4 delar om du använt en stor baguette. Servera grönsakerna som blir till övers vid sidan om.
Fredag
Färsfyllt libabröd med vitlökssås
4 portioner
- 4 libabröd, gärna av råg
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 500 g växtbaserad färs (tinad)
- 2 msk ajvar
- 2 msk persilja, fryst
- 1 dl växtbaserad riven ost
- 1 dl växtbaserad fraiche eller greek style gurt
- 1 tomat
- ¼ kålhuvud (ca 300 g), exempelvis rödkål, vitkål eller spetskål
Gör såhär: Börja med att försiktigt öppna libabröden genom att dra isär dem till hälften så att det blir som en ficka. Finhacka gul lök och 2 klyftor av vitlöken, spara den tredje vitlöksklyftan till senare.
Blanda samman den hackade gullöken och vitlöken med färs, ajvar, persilja och riven ost. Fördela färsblandningen i de öppnade libabröden och bred ut så att det blir ett tunt jämt lager i varje bröd, stäng bröden. Hetta upp en torr stekpanna eller bordsgrill på medelhög temperatur och tillaga ett libabröd åt gången, låt det bli varmt rakt igenom och få en gyllenbrun färg på vardera sida.
Blanda samman fraiche eller gurt med en pressad vitlöksklyfta och smaka av såsen med salt och svartpeppar. Skiva tomat och strimla kålen.
Servera det färsfyllda libabrödet tillsammans med vitlökssås, tomat och kål.
Tips! Frys in den växtbaserade rivna osten till ett senare tillfälle. Då håller den mycket längre!