Middagsmeny växtbaserad vecka 2

Utskrivningsbar pdf kommer inom kort!

Måndag

Pokébowl med tempeh

En grå skål med grönsaker och tempeh.

4 portioner 

  • 200 g bönnudlar/glasnudlar 
  • 250 g gröna sojabönor, frysta 
  • 250 g mango, frysta kuber 
  • 250 g tärnad fryst avokado, alternativt 2 färska avokados 
  • ¼ rödkålshuvud (ca 200 g) 
  • 3 salladslökar 
  • 2 lime 
  • 3 msk japansk soja 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • ½ dl rapsolja  
  • 2 tsk sesamolja 
  • 0,5 tsk chiliflakes 
  • 200 g tempeh, gärna med teriyakismak 
  • Eventuellt några kvistar färsk koriander 
  • Eventuellt sesamfrön 

Gör såhär: Börja med att tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen, lägg sedan direkt i kallt vatten.

Tina grönsakerna och mangon om de fortfarande är frysta, långsamt i mikron eller genom ett varmt vattenbad. Strimla rödkålen och salladslökarna.

Gör en vinägrett genom att pressa saften ur limen, pressa vitlöksklyftan och blanda tillsammans med soja och sesamolja och rapsolja. Smaka av med chiliflakes.

Häll av vattnet från nudlarna och vänd runt dem i vinägretten. Hetta upp en panna med olja och stek tempeh i några minuter per sida.  

Lägg upp pokébowlen i en skål och grunda med nudlarna och toppa med alla grönsaker, mango och tempeh. Toppa eventuellt med sesamfrön och några blad koriander.  

Tisdag

Krämig filépasta

4 portioner 

  • 4 portioner fusilli pasta, gärna fullkorn 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1 msk rapsolja 
  • 390 g pastasås med basilika  
  • 2 dl växtbaserad fraiche 
  • 1-2 dl pastavatten 
  • 1 grönsaksbuljongtärning 
  • 400 g växtbaserade filébitar 
  • 400 g broccoli, fryst 

Gör såhär:  Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.  

Hetta upp oljan i en panna med höga kanter på medeltemperatur. Pressa vitlöken och bryn i oljan 1-2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt pastasås, fraiche, pastavatten och grönsaksbuljong, koka upp.

Lägg i filébitarna och fryst broccoli och låt sjuda några minuter, tills filébitarna är klara. Späd eventuellt såsen med pastavatten tills önskad konsistens. Servera tillsammans med pastan. 

Onsdag

Wraps med bön- och majsröra

4 portioner 

  • 2 förpackningar svarta bönor 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 msk rapsolja 
  • 400 g majs, fryst 
  • 1 tsk rökt paprikapulver 
  • 1 tsk malen koriander 
  • 1 tsk malen spiskummin 
  • 1 lime 
  • 1 dl växtbaserad majonnäs 
  • 2 tsk sriracha 
  • ½ rödkål 
  • 1 röd lök 
  • 4 tortillabröd, fullkorn  
  • En näve ruccola 

Gör såhär: Skölj bönorna och låt rinna av i ett durkslag. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög temperatur och fräs vitlök, bönor och majs i cirka 5 minuter. Tillsätt kryddor och pressa i saften av ½ lime, låt steka i några minuter till.

Gör srirachamajonnäsen under tiden, blanda samman majonnäs, sriracha och saften av ½ lime. Strimla rödkål och rödlök.

Fyll tortillabröden med bön- och majsröra, srirachamajonnäs, rödkål, röd lök och ruccola. Vik ihop till en wrap och servera direkt. 

Torsdag

Nudelwok med krispig tofu

4 portioner 

  • 500 g fullkornsnudlar 
  • 230 g tofu, gärna rökt 
  • 2 msk majsstärkelse 
  • 2 msk rapsolja 
  • 1-2 msk grön currypasta (beroende på hur starkt du vill ha det) 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1000 g wokgrönsaker (2 fryspåsar)  
  • 0,5 dl japansk soja  
  • 0,5 dl cashewnötter 

Gör såhär: Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. 

Tärna tofun i kuber och vänd tofun i majsstärkelse. Hetta upp 1 msk olja i en panna på medelhög temperatur och stek tofun tills den fått en gyllene färg på respektive sida. Låt tofun få vila på ett hushållspapper.    

Tillsätt 1 msk olja i den redan varma pannan och fräs currypasta, soja, vitlök och grönsaker på medelhög temperatur. Tillaga under omrörning tills grönsakerna är varma rakt igenom. Tillsätt nudlar och vänd runt. 

Toppa woken med tofun och cashewnötter. Servera direkt. 

Fredag

Färsfyllt libabröd med vitlökssås

4 portioner 

  • 4 libabröd, gärna av råg 
  • 1 gul lök 
  • 3 klyftor vitlök 
  • 500 g växtbaserad färs (tinad) 
  • 2 msk ajvar  
  • 2 msk persilja, fryst 
  • 1 dl växtbaserad riven ost 
  • 1 dl växtbaserad fraiche eller greek style gurt 
  • 1 tomat 
  • ¼ kålhuvud (ca 300 g), exempelvis rödkål, vitkål eller spetskål 

Gör såhär: Börja med att försiktigt öppna libabröden genom att dra isär dem till hälften så att det blir som en ficka. Finhacka gul lök och 2 klyftor av vitlöken, spara den tredje vitlöksklyftan till senare.

Blanda samman den hackade gullöken och vitlöken med färs, ajvar, persilja och riven ost. Fördela färsblandningen i de öppnade libabröden och bred ut så att det blir ett tunt jämt lager i varje bröd, stäng bröden. Hetta upp en torr stekpanna eller bordsgrill på medelhög temperatur och tillaga ett libabröd åt gången, låt det bli varmt rakt igenom och få en gyllenbrun färg på vardera sida.

Blanda samman fraiche eller gurt med en pressad vitlöksklyfta och smaka av såsen med salt och svartpeppar. Skiva tomat och strimla kålen.  

Servera det färsfyllda libabrödet tillsammans med vitlökssås, tomat och kål. 

Tips! Frys in den växtbaserade rivna osten till ett senare tillfälle. Då håller den mycket längre!