Millennium i praktiken: "Mycket som blir bättre"

Uppdaterad:
Publicerad:
Collage av två porträttbilder, en man och en kvinna.

Bättre översikt, enklare att dokumentera och ökad patientsäkerhet. Det är några fördelar som akutsjuksköterskan Susanne Odelskog lyfter fram med Millennium. Genom arbete i USA har hon erfarenhet av systemet och ger i Vårdpodden exempel på vad som väntar med det nya vårdinformationssystemet. Medverkar gör även Boubou Hallberg, sjukhusdirektör som genom chefsuppdrag utomlands också har erfarenhet av Millennium.

När Millennium införs så kommer mycket att bli nytt och annorlunda, jämfört med de journalsystem och andra vanliga IT-stöd som används idag. Men det finns några som redan har egen erfarenhet av Millennium, och de gästar nu Vårdpodden: Susanne Odelskog och Boubou Hallberg, båda från Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås.

Flera fördelar i det dagliga arbetet

Susanne Odelskog är akutsjuksköterska i grunden och har jobbat på akutmottagningen på SÄS i många år, men även på sjukhus i USA där Millennium användes som journalsystem.

- Det finns flera fördelar med Millennium, säger Susanne Odelskog. Det är lättöverskådligt, man ser direkt på skärmen vilka patienter man ansvarar för och vad som ska göras. Risken för att missa något minskar. Det finns många funktioner som tillsammans gör att patientsäkerheten ökar. Dokumentationen går fortare och istället kan jag lägga mer tid på patienterna.

Bättre underlag för uppföljning

Boubou Hallberg är sjukhusdirektör på SÄS, med olika chefsjobb innan dess i bagaget, både i Sverige och utomlands. I grunden är han barnläkare och neonatolog och var som chef med och införde Millennium på en sjukhusgrupp i Mellanöstern.

- För chefer ser jag stora fördelar med de rapportmallar som finns i Millennium, säger Boubou Hallberg. Man får en daglig översikt och kan anpassa verksamheten direkt istället för att behöva vänta flera veckor på statistik. Ur Västra Götalandsperspektiv kommer vi för första gången att få en gemensam plattform för informationen, även det till fördel när vi ska följa upp och utveckla vården.

Vårdpodden: Millennium i praktiken: "Mycket som blir bättre"

Vårdpodden  

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är på frågor med koppling till satsningen på en gemensam vårdinformationsmiljö i Västra Götaland.