Vårdpodden: Skräddarsydd utbildning för över 50 000 medarbetare

Publicerad:
Porträttbilder på Cecilia Träff och Anna-Karin Olin

Bland det sista som görs innan Millennium införs som nytt vårdinformationssystem är utbildning av alla användare. Vårdpodden beskriver den här gången hur utbildningen om systemet Millennium är upplagd och vad som ingår för olika personer utifrån yrke och roll.

Precis som med själva införandet i sig så görs även utbildningen i etapper inför respektive driftstart. Hösten 2024 ska ungefär 6000 personer på utbildning. Totalt omfattar utbildningen ungefär 56 000 medarbetare inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen och hos privata vårdgivare som också ska vara med. Utöver det tillkommer kommunernas personal som ska använda Millennium för informationsutbyte mellan vårdgivare.

Det här är en stor apparat på många sätt, som Vårdpodden nu belyser lite mer ingående med hjälp av Cecilia Träff och Anna-Karin Olin. Cecilia Träff är projektledare för utbildning inom program Millennium, som ansvarat för bland annat utbildningsstrategi och att utbilda de som i sin tur ska utbilda användarna i hälso- och sjukvården. Anna-Karin Olin är utbildningsansvarig i Närhälsans lokala implementeringsprojekt, en roll som finns i alla lokala projekt för införandet av Millennium.

- Alla medarbetare kommer att få sitt eget utbildningspaket utifrån yrkesroll och verksamhet, säger Cecilia Träff. Man gör utbildningen genom nätbaserade självstudier i egen takt, och har stöd av andra personer som program Millennium utbildar i steget före.

Support på plats ska stötta vid starten

Inom kort påbörjas rekryteringen av utbildare som får sin utbildning under våren 2024. De kommer därefter att utbilda Millenniumcoachernas i södra området inför driftstarten i november 2024. Millenniumcoacher ska stötta verksamheterna inför, under och direkt efter driftstart.

Vissa verksamheter kommer att genomföra utbildningarna i egna lokaler, andra väljer att använda särskilda utbildningslokaler. Alla går en gemensam introduktionsdel om Millennium, därefter en basutbildning utifrån yrkesroll. Slutligen finns tilläggsutbildningar för olika slags specialiteter.

- Det allra viktigaste för att man ska känna sig trygg med att använda Millennium är den nära supporten, säger Anna-Karin Olin. Det gäller både vid utbildningen och i samband med driftstarten. Där kommer Millennium-coacherna att ha en viktig roll för att man i stunden ska komma vidare i det nya systemet. Men vi behöver också hjälpas åt som kollegor för att lära oss av varandra.

Vårdpodden: Skräddarsydd utbildning för över 50 000 medarbetare
Mer om utbildningen i systemet Millennium

Vårdpodden  

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till den nya gemensamma vårdinformationsmiljön och annan digitalisering.