Ny rapport visar hur Sverige stärker sin konkurrenskraft inom kliniska prövningar

Västra Götalandsregionen (VGR) har i samarbete med Region Stockholm, Region Skåne, Lif och SwedenBIO varit part i förstudien "Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar", som idag publicerar sin slutrapport. Syftet med förstudien var att bana väg för ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar.

– Rapportens innehåll är ett viktigt underlag för Sveriges fortsatta satsning på kliniska prövningar. Genom att tydligt identifiera behov och möjligheter skapar vi bättre förutsättningar för framtida samarbeten och stärker landets position internationellt, säger Jenny Almkvist samordnare vid VGR:s life science-kontor 

Förstudien har fokuserat på centrala delar och processer nödvändiga för att effektivisera och förkorta tiden för etablering av ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar. Resultaten presenteras i en rapport som omfattar viktiga insikter, idéer, modeller och konkreta rekommendationer. 

Projektet har drivits under perioden april 2024 till juni 2025 och finansierats av Vinnova via det strategiska innovationsprogrammet Swelife. 

Den fullständiga rapporten finns tillgänglig här:
Slutrapport Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar 

Det finns även ett utökat material med presentationsbilder och som visuellt beskriver modellen för det datadrivna beslutsstödet med exempel på data, samt en detaljerad metodbeskrivning för detta.
Du kan ta del av det utökade materialet här

Kontakta emma.k.larsson@vgregion.se om du vill veta mer om projektets resultat eller behöver bildmaterialet i presentationsformat. 

Ett inspelat seminarium där projektets resultat presenteras och diskuteras från den 14 maj 2025 finns tillgängligt här: 
Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar – En sammanfattning från seminariet den 14 maj - Gothia Forum