Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Årets första Arbetslust

Publicerad:
Omslagsbild Arbetslust nr 1 2022

Nu finns ett nytt nummer av Arbetslust att läsa, med allt från tankar om varför bara två procent ger blod, till långsiktig samverkan för att ge patienter rätt vård på rätt nivå, till gruppsamtal om existentiell hälsa.

Vi blir lyckligare av att ge

Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod undrar varför det är så få som vill ge när det kommer till blod. Är det verkligen rimligt att bara två procent säkrar tillgången till blod för 100 procent av invånarna, frågar hon sig i Arbetslusts egen krönika "tankar om". Tänkvärt!

Byter stuprör mot broar

Samverkan är lättare att prata om än att genomföra i praktiken. Men i Lilla Edet och Fyrbodal har ambulans, hemsjukvård, mobila vårdteam, hemtjänst, vårdcentral/jourcentral, MÄVA (medicinsk äldrevårdsavdelning), 1177och SOS Alarm/Sjukvårdens larmcentral i femton kommuner under tio års tid byggt upp en samverkan för att ge patienter rätt vård på rätt nivå.

Frågor som berör mer än vi tror

På Södra Älvsborgs sjukhus har man inom ramen för Arbetsmiljösatsningen genomfört samtalsgrupper för medarbetare kring existentiella frågor, inte minst utifrån tankar som väckts under pandemin.  Grupperna har letts av en psykolog från Hälsan och arbetslivet och en präst från sjukhuskyrkan och utgått från en metod som provats länge i Jönköpings region och mottagits mycket positivt. 

Vikten av andrum, kraftsamling och återhämtning

Återhämtning var temat för en VGR-konferens i slutet på förra året som innehöll konkreta exempel och forskning kring hur det varit för många medarbetare och chefer under pandemin. Men vad kan vi lära av detta för fortsättningen? Vilka förutsättningar behövs, för att möjliggöra viktig återhämtning? Nu finns även en inspirationsbok med konkreta råd, som bygger på forskning. 

Locka lusten att lära

På sista sidan i Arbetslust brukar vi ha med en medarbetare som kanske har en mera okänd yrkesroll inom regionen. Katarina Larsson arbetar med att utveckla läsande i sin roll som konsulent på Förvaltningen för kulturutveckling. Vad det innebär i praktiken kan ni läsa mera om i På jobbet.

Tipsa oss!

Du som arbetar inom Västra Götalandsregionen och vill tipsa om uppslag som inspirerar till hälsa och arbetsmiljö får gärna höra av er! 

annemarie.hultberg@vgregion.seAnsvarig utgivare

Här finns detta och tidigare nummer av Arbetslust

Publicerad: