För dig som är vårdgivare
Om utmattningssyndrom
Allmän information om utmattningssyndrom hittar du under Utmattningssyndrom - UMS.
Nedan följer information som är särskilt anpassad för dig som vårdgivare. Vi fördjupar oss i vissa delar av den allmänna informationen om UMS.
Diagnostik
Att ställa rätt diagnos vid stressrelaterad ohälsa kan vara knepigt då det rör sig om symtombaserade diagnoser. Ofta är det en process över tid då belastningens längd är av betydelse. Säkra evidens och prevalenssiffror för UMS saknas.
Formulär och skattningsskalor
Olika diagnostiska instrument kan underlätta vid diagnostik men inte ersätta en klinisk bedömning.
Förloppet vid utmattningssyndrom
Förloppet över tid vid utmattningssyndrom, varierar mycket mellan olika patienter. Man kan dela in förloppet faser. Det har visat sig vara av värde att illustrera förloppet i en graf.
Förloppet vid utmattningssyndrom
Behandling/Rehabilitering
Det är viktigt med ett respektfullt bemötande och att patienten informeras om att tillståndet är känt och att prognosen vanligtvis är god över tid. Behandlingen individualiseras utifrån patientens behov. Kontinuitet vad gäller läkare och annan vårdpersonal är mycket viktigt för denna patientgrupp.
Behandling och rehabilitering vid UMS
Samsjuklighet vid utmattningssyndrom
Patienter med utmattningssyndrom har hög samsjuklighet med depression och ångestsjukdom. Endast 9% av patienter på specialistmottagningen vid ISM hade enbart UMS diagnos. I ISM:s primärvårdsstudie, var samsjukligheten med depression och ångest ytterligare något högre.
Informationsbroschyr
Många känner behov av att läsa mer om sjukdomen. Det gäller såväl patienter, anhöriga som arbetsgivare. Broschyren kan laddas ner direkt eller beställas i pappersformat.
Övriga länkar
Psykisk ohälsa, arbetsliv och sjukfrånvaro, en kunskapsöversikt, Vingård FORTE 2015
Arbetsmiljön betydelse för symptom på depression och utmattningssyndrom, SBU 2014
Kan arbetsvillkor orsaka depressionstillstånd? Arbete och hälsa 2013