För dig som vill börja forska
Inom primär och nära vård vill vi skapa möjligheter för dig med intresse för forskning att kunna vara aktiv inom både klinisk verksamhet och forskning. Beroende på din nuvarande situation i livet kan de praktiska lösningarna se ut på olika sätt. Vissa anslag och medel är till exempel bara möjliga att söka under utbildning och vissa är utformade för att kombinera forskning med klinisk tjänstgöring.
Varför forskning?
Som forskare är du med och utvecklar framtidens hälso- och sjukvård. Forskning kan bedrivas inom många områden.
Värdefulla drivkrafter som forskare är nyfikenhet, envishet, kritiskt tänkande och en förmåga att skapa nätverk. Den forskning som bedrivs i primär och nära vård samverkar med högskolor och universitet som finns i VGR. Forskningen har betydelse för människor i hela VGR, nationellt och internationellt.
Hur gör jag om jag vill börja forska?
Har du blivit inspirerad av en föreläsare eller stött på ett problem i din kliniska vardag som väckt ditt intresse för forskning? Börja med att fundera över vilket forskningsområde som intresserar dig eller utgå från en specifik fråga du vill undersöka.
Sök upp forskargrupper/forskningsämnen inom primär och nära vård, du kan börja med att ta kontakt med de i ditt närområde (forskare, kollegor) eller titta på intranätet och externa webbplatser för FoU primär och nära vård. PubMed är också en bra källa för att se vad forskargrupper nyligen har publicerat.
Det är också värdefullt att boka tid med oss på FoU, på så sätt kan du få information om aktuella projekt, gruppens sammansättning och vilka som handleder på forskarnivå. Fråga om du kan delta i undervisning, seminarier, journal clubs eller andra samlingar som FoU arrangerar. Ett bra tips är att prata med doktorander för att få deras perspektiv på forskargruppen och handledningen.
För kliniker som är intresserade av forskning kan det vara en bra start att ta kontakt med forskande kollegor som arbetar med forskningsfrågor du är intresserad av.
Vad innebär det att vara doktorand?
För att kunna bli antagen som doktorand krävs en magister/masterexamen. Dessutom behöver du ha minst en handledare och finansiering av din doktorandutbildning (se nedan under finansiering).
Licentiatexamen:
Att "lissa" är en kortare variant av forskarutbildning och motsvarar två års heltidsstudier. Istället för en doktorsavhandling skriver du en licentiatavhandling. Det krävs minst ett manuskript som är accepterat för publicering i en tidskrift och forskarutbildningskurser.
Doktorsavhandling:
En doktorsavhandling är nästan alltid en så kallad sammanläggningsavhandling. Detta innebär ett antal artiklar som har skrivits tillsammans med handledare och eventeullt andra kollegor under forskarutbildningen. Innan artiklarna publiceras granskas de av en eller flera sakkunniga och sker enligt en process. Liksom artiklarna skrivs själva avhandling oftast på engelska. Den består av en sammanfattning av ingående artiklar, den så kallade ramberättelsen, även kallad kappa.
Doktorsexamen:
Doktorsexamen är den högsta akademiska examen i Sverige och är resultatet av en forskarutbildning motsvarande fyra års heltidsstudier. För en doktorsexamen krävs att du har 3-5 manus publicerade, accepterade eller inskickade för publicering i vetenskapliga tidskrifter och forskarutbildningskurser då du lär dig mer om till exempel forskningsetik, statistik och hur du skriver en vetenskaplig artikel.
Varje doktorand utarbetar tillsammans med sina handledare en studieplan som innehåller målen för forskarstudierna, en beskrivning av forskningsprojektet, tidsplan, litteratur och kurser samt en preliminär titel på avhandlingen. Efter ungefär två år ska doktoranden göra ett halvtidsseminarium. Det är en presentation för en granskningskommitté och fungerar som en kontroll av att arbetet går framåt som det ska. När doktoranden är klar med sin avhandling (det
vill säga tidigare nämnda artiklar och en sammanfattande ramberättelse) försvaras avhandlingen genom en muntlig presentation och diskussion med en sakkunnig forskare som opponent samt en betygsnämnd.
När avhandlingen godkänts kommer den disputerade doktoranden att kallas till en promovering som är en stor akademisk fest där alla doktorander som tagit sin examen under året får motta ett diplom.
Hur finansierar jag min forskning?
Ett sätt att finansiera forskarstudier är genom en doktorandtjänst. De utlyses då och då och söks i konkurrens med andra personer som vill bli doktorander.
Ett annat sätt är att finansiera sin forskningstid med hjälp av forskargruppens externa anslag. Ett tredje sätt är att själv söka medel och/eller stipendier samtidigt som man arbetar kliniskt på övrig tid.