Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grundläggande kurs i FoU-metodik

Kursen ges varje år tillsammans med FoU-centrum Skaraborgs sjukhus med kursstart i januari och pågår under hela året. Kursdagar är framför allt torsdagar, men ibland även onsdagar. Kursen omfattar 12 kurstillfällen med obligatorisk närvaro vid samtliga tillfällen. Den sökandes chef ska godkänna att medarbetaren får gå kursen och ges tid att arbeta med och genomföra projektet.

Till dig som är kursdeltagare hänvisar vi dig till Lärportalen, dit vi har flyttat dokument etc. Du kommer till Lärportalen genom att klicka länken nedan.

Logga in på Lärportalen.

Ansökan

Ansökan till 2024 års kurs har inte öppnat än.

För att din ansökan ska vara komplett behöver du ladda upp en signerad blankett som bilaga i din ansökan. Nedan finner du instruktioner på hur du gör det:

 1. Fyll i fälten i ansökan.
 2. Klicka på knappen "Korrekturläs och publicera".
 3. Läs igenom din ansökan så att du har fyllt i korrekta uppgifter och klicka sedan på knappen "Publicera".
 4. Högst upp på din skärm kommer nu fram en gul list med texten "Klicka här för att skriva ut din blankett för att din ansökan ska bli komplett". Klicka på denna list.
 5. Skriv ut din blankett genom att klicka på knappen "Skriv ut" längst upp till höger.
 6. Denna blankett ska signeras av dig själv, din verksamhetschef och din kliniska handledare. Här finns även saker de ska intyga. Det är viktigt att din verksamhetschef läser igenom blanketten för att förstå vad kursen innebär i form av frånvaro och tillgång till dataprogram.
 7. Ladda upp den signerade blanketten som bilaga i din ansökan. Det gör du genom att gå till www.researchweb.org/is/foualvsborg (extern hemsida) och logga in. Din ansökan hittar du under mina sidor, mina ansökningar och mina kursansökningar. Den signerade blanketten ska vara uppladdad senast datum-x. Ansökningstiden till 2024 års kurs har inte öppnats. 

Länk till ansökan för våra kurser

 

De ingående kursmomenten är föreläsningar, projektverkstäder, praktiska övningar och projektplansredovisning samt avslutning med redovisning av projektet.Handledning sker i seminarieform och individuellt.

Vi använder Lärplattformen i vår kurs. I Lärplattformen kommer allt att finnas som rör kursen, till exempel olika dokument, detaljerat schema osv. Du får tillgång till Lärportalen när du är antagen till kursen.

Vilka kan söka kursen?

Alla yrkeskategorier inom primärvården, som har avtal med Västra Götalandsregionen samt personal från Folktandvården, område Öster i Västra Götalandsregionen.

Kursens mål

Deltagarna ska tillägna sig grundläggande kunskaper i forskningsmetodik och genomföra ett eget projektarbete.

För ST-läkare uppfyller kursen kraven för specialistbevis enligt Socialstyrelsens målbeskrivning 2015 delmål Medicinsk vetenskap a5.

Kursdatum 2024

Notera att kursen startar med ett Idéseminarium 28 november, 2023 (halv dag), därefter följande kursdatum:

 • Onsdag 24 januari
 • Torsdag 25 januari
 • Fredag 26 januari
 • Torsdag 8 februari
 • Torsdag 7 mars
 • Torsdag 18 april
 • Torsdag 23 maj
 • Onsdag 2 oktober (hela gruppen)
 • Torsdag 3 oktober (halva gruppen)
 • Fredag 4 oktober (halva gruppen)
 • Onsdag 19 november (halv dag)
 • Onsdag 27 november
 • Torsdag 28 november

Hur blir jag godkänd?

Det förväntas att du som kursdeltagare kommer med egna idéer till ett projekt. Du får handledning att utforma och genomföra ett projekt under kursens gång.

ST-läkare har rätt till 8 veckors arbetstid för projektarbetet förutom de 12 kursdagarna. Tiden för detta ska avsättas under kurstiden.

Intyg om godkänd kurs får du när ingående moment i kursen är genomförda. För godkänd kurs krävs närvaro samtliga kursdagar. Vidare utfärdas även ett intyg om godkänt projektarbete.

Avgift

Ingen kursavgift tas ut för anställda inom primärvård Skaraborg (gäller även privata vårdgivare med avtal) och för anställda i Folktandvården område Öster.

För övriga är kursavgiften (34% av ett prisbasbelopp) och handledningskostnaden (32% av ett prisbasbelopp) debiteras innan kursstart (för ST-läkare debiteras dessa kostnader Primärvårdens utbildningsenhet).

Kontakt

Har du frågor eller om något är oklart, är du välkommen att kontakta oss.

E-post: fou.primarvard.skaraborg@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2023-05-03 10:12