Mat för barn och familj

Bra mat ger grunden för en god hälsa hos både barn och vuxna. Här finns recept på hemlagad barnmat, veckomenyer med inköpslistor, frukost, mellanmål och mycket mer som kan ge inspiration för att få bra mat på bordet. Recepten är framtagna för att passa hela familjen, oavsett ålder.

Veckomenyer

Bra mat ger möjligheter. Här hittar du färdiga förslag till veckomenyer och även inköpslistor.

En vuxen man som tittar på ett barn som håller i ett äpple

Lekfullt material för barn

Här hittar du roligt material för att göra hälsosam mat lite mer lekfull för barnen, eller för att uppmuntra till att testa nytt. Här hittar du bland annat frukt- och grönsaksbingo och "gissa vad frukten eller grönsaken heter".

Barnmat för de minsta

Att laga egen barnmat har många fördelar. Det är enkelt, billigt och kan varieras i smak och konsistens. Här hittar du recept på barnmatspuréer, hemlagade järnberikade grötar samt tips på plockmat för bebisar.

En mamma med två mindre barn sitter vid köksbordet. På bordet finns kålar med grönsaker.

Busenkla rätter!

Laga lunch eller middag på några minuter. Att komplettera med grönt och avsluta med frukt ger god mättnad och finfin näring.

Två små barn äter frukost i djupa skålar

Frukost

Frukost, en av dagens viktiga måltider. Ge dig och familjen en bra start på dagen. Här hittar ni lite tips.

Två flickor äter melon.

Mellanmål

Ett mellanmål är en liten måltid som hjälper dig och ditt barn att hålla er pigga mellan de större måltiderna. Ett bra mellanmål bidrar även med vitaminer och mineraler.

Pojke brer smör på smörgås

Pålägg

Blir det smörgås till lunch eller middag? Med ett matigt pålägg, grönsaks-snacks och en frukt som avslutning får du och familjen en bra huvudmåltid! Välj bland flera påläggsförslag här.

Utflyktsmat

En bra matsäck kan vara ett fullgott alternativ till en vanlig lunch, middag eller mellanmål och smakar gott ute i det fria. Förbered hemma så blir det enkelt ute!

Kalasmat!

Dags för kalas? Lek med maten och laga pizzabullar, fruktpinnar och stjärnvatten!

Skärbräda med grönsaker.

Gröna tips

Att ofta äta grönsaker, rotfrukter, frukt och bär främjar hälsan hos både barn och vuxna. Att äta grönt tillsammans med andra, kan öka nyfikenheten hos barn att testa nya sorter.