Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grönsakspuréer

Att laga egen barnmat är enkelt! Här hittar du recept på potatis- och grönsakspuréer. Perfekt som smakportioner!

Gör så här

Skölj och skala grönsakerna. Skär grönsakerna i jämnstora delar. Koka upp vatten utan salt. Använd så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna. Lägg i grönsakerna i det kokande vattnet och koka dem mjuka.

Mixa grönsakerna med stavmixer eller matberedare tillsammans med lite av kokvatten. Tillsätt matfett med minst 80 % fetthalt, till exempel flytande margarin eller olja (lämplig mängd fett är cirka 1 tsk per portion). Mixa till slät konsistens. Majs- och ärtpurén kan behöva silas genom en finmaskig sil alternativt pressa genom till exempel en vitlökspress för att få bort alla skaldelar och bli helt slät. De första puréerna ska vara lösa.

Tips

Frys in de färdiga puréerna i exempelvis istärningslåda, muffinsformar eller klicka ut på ett bakplåtspapper. När det frusit kan de små portionerna läggas över i fryspåsar eller i matlådor. Matfettet kan även tillsättas vid servering.

Blandpuré

  • Blandade valfria färska eller frysta grönsaker
  • Eventuellt potatis
  • Kokvatten
  • Matfett

Blomkålspuré (3-4 dl)

  • 200 g blomkål (färsk eller djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Broccolipuré (3-4 dl)

Tallrik med broccoli.

Fotograf: Inga Svensson.

 

  • 200 g broccoli (färsk eller djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Lins- och sötpotatispuré

En komplett vegetarisk måltid!

  • 1 dl skalad och tärnad sötpotatis
  • ½ dl majs (frusen eller på burk)
  • 1 dl kokosmjölk, lätt
  • 2 msk röda linser
  • 2 tsk rapsolja, olivolja eller flytande margarin

Gör så här:

Koka upp allt och låt det puttra under lock tills sötpotatisen och linserna är mjuka, cirka 15 minuter. Mixa allt med en stavmixer till önskad konsistens. Blanda i några matskedar vatten för en lösare konsistens vid behov. Med hjälp av en kökssil kan man sila bort majsskalet om bebisen behöver helt slät puré. Går bra att frysa in i lämpligt stora portioner.

Majspuré (3-4 dl)

  • 200 g majskorn (djupfrysta)
  • 2-3 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Morotspuré (3-4 dl)

  • 3 morötter 
  • 2 potatisar 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Palsternackspuré (3-4 dl)

  • 3 palsternackor
  • 2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Rotfruktspuré (3-4 dl)

  • 2 morötter 
  • 2 palsternackor 
  • 1 potatis 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Sötpotatis och majspuré

  • 1 st medelstor sötpotatis
  • 1 dl majs (fryst eller på burk)
  • Cirka 2 dl vatten 
  • 1 msk vegetabilisk fett (olja eller flytande margarin)
  •  
  • Skala sötpotatisen och skär den i tärningar. Koka upp vatten och lägg i potatisen och majsen. Koka tills potatisen är mjuk, det tar cirka 10 och 15 minuter. Mosa med gaffel eller mixa med stavmixer till önskad konsistens. Sila bort majsskalet med hjälp av en kökssil om bebisen behöver helt slät puré. Blanda i matfett. Justera konsistensen med kokvatten, bröstmjölk eller ersättning.

Ärtpuré (3-4 dl)

  • 200 g gröna ärtor (djupfrysta)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett
Senast uppdaterad: 2024-03-22 09:34