Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Växtbaserade matrecept

All-in pastagrytan

4 portioner

  • 2 dl okokta röda linser
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 förpackning hela eller krossade tomater (cirka 400 g)
  • Cirka 8 dl vatten (späd med mer vatten vid behov)
  • 1-2 dl havregrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 broccolihuvud i buketter (alternativt cirka 250 g fryst
    broccoli)
  • 1 förpackning majskorn á 150 g
  • 1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • Smaksätt eventuellt med örter (frysta går utmärkt)
  • 4 portioner pastafjärilar (pastan bör ha cirka 10-14 minuters koktid)

Till servering:

  • 4 msk ost (17 % fetthalt), finriven.

Gör så här: Börja med att skölja de röda linserna. Hacka eller pressa vitlöken. Lägg alla ingredienserna utom pastan i en stor gryta. Koka upp och lägg i pastan och låt koka tills linser och pasta är mjuka, cirka 10-15 min. Tänk på att röra om så att det inte bränner fast, och späd med mer vatten vid behov.

Toppa eventuellt med färska örter och riven ost vid servering.

Busenkel broccolisoppa

Tallrik med soppa och broccoli
Fotograf: Silviarita, Pixabay
 

4 portioner

  • 1 lök
  • 2 potatisar
  • 250 g broccoli, fryst eller färsk
  • 8 dl grönsaksbuljong (8 dl vatten och cirka 1,5 buljongtärningar)
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 2 dl matlagningsgrädde eller havre grädde
  • Eventuellt kräftstjärtar/räkor, cirka 170 g
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet) 

Gör så här: Skala och skiva potatis och lök. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Låt det koka i cirka 10 minuter.

Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med svartpeppar och lite salt.

Servera eventuellt soppan med räkor eller kräftstjärtar, fullkornsbröd och hummus.

Chili sin carne – vegetarisk chili con carne

Tallrik med maträtt
Fotograf: Cultura Creative, Johner

4 portioner

  • 4 portioner havreris
  • 1 gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 300 g quorn- eller sojafärs
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • ½–1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 2 förpackningar färdigkokta kidneybönor, svarta bönor eller
    blandade bönor, á 230 g styck
  • 300 g majs
  • ½ gurka

Gör så här: Koka havreris enligt anvisningen på förpackningen.

Hacka lök och vitlök och fräs i oljan på medelvärme tillsammans med färsen i
några minuter. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med i någon minut. Tillsätt
därefter tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater, vatten och bönor och koka ihop i cirka 10–20 min.

Tärna gurkan i mindre bitar. Häll av majsen och blanda samman med
gurkan.

Servera chili sin carne med havreris och majssalladen.

Enklaste rotsakssoppan

4 portioner

  • 2-3 potatisar (cirka 250 g)
  • 2–3 morötter
  • 1 stor eller 2 små palsternackor
  • 1 liten kålrot
  • ½–1 purjolök
  • ½-1 liter vatten
  • 1–2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½–1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Matfett till smörgås
  • 4 ostskivor, 17% fetthalt

Gör så här: Skala och dela potatis och rotsaker i bitar. Skölj och dela purjolöken i bitar. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningar. Tillsätt potatisen och  grönsakerna och koka dem mjuka. Tag grytan av plattan och mixa soppan. Soppan kan serveras utan att mixas, välj då först den mindre mängden vatten och späd sedan till önskad konsistens.

Servera soppan med ostsmörgås.

Falafel med libabröd

4 portioner

  • 1 röd lök
  • ½ gurka
  • 1-2 inlagda grillade paprikor
  • 1 förpackning majs á 150 g
  • 4 vitkålsblad, gärna färsk vitkål (kan bytas mot stora krispiga
    salladsblad)
  • 4 portioner falafel (cirka 300-400 g), fryst eller färsk
  • Rapsolja
  • 4 libabröd eller tortillabröd
  • Komplettera eventuellt med valfria favoritgrönsaker.

Sås:

  • 1 dl matyoghurt eller växtbaserad yoghurt (10 % fetthalt)
  • 1 dl ajvar relish

Gör så här: Skiva rödlök och grillad paprika. Skär gurkan i stavar. Lägg alla
tillbehör i olika skålar.

Stek falafeln i olja enligt anvisning på förpackning.

Blanda ingredienserna till såsen. För mildare sås använd
enbart yoghurt.

Rulla in falafeln i ett bröd tillsammans med ett vitkålsblad. Toppa med tillbehören och sås.

Färsfyllda paprikor

Färsfyllda paprikor

4 portioner

  • 4 portioner matvete
  • 4 paprikor i valfri färg
  • 1 msk rapsolja
  • 300 gram valfri färs
  • 1 förpackning valfria bönor, exempelvis vita, eller svarta, á 230 g
  • 1 förpackning krossade tomater
  • Svartpeppar
  • ½ -1 tsk salt med jod
  • Smaksätt gärna med paprikapulver, chilipulver eller valfria örtkryddor
  • ½ liten vitkål/spetskål, cirka 400 g
  • 2-3 morötter
  • 2-3 salladslökar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk rapsolja

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen. Skölj paprikorna och skär av ett lock på dem (spara locket). Kärna ur paprikorna. Ställ paprikorna i en ugnsform. Fräs färsen i olja. Tillsätt bönor, krossade tomater och kryddor. Koka ihop i cirka 10-15 minuter. Rör ner den kokta matveten i köttfärsröran (eller servera det separat
om det föredras). Fyll paprikorna med färsröran och lägg på locket. Tillaga i ugn cirka 20-30 minuter tills paprikorna mjuknat.

Skala morötterna och riv dem grovt. Strimla kålen fint och skiva salladslöken tunt. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt olja och vinäger. Blanda runt och smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

Servera paprikorna tillsammans med kålsalladen.

Grön ärtsoppa

4 portioner

  • ½ gul lök
  • 1–2 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
  • 1 ½ dl mjölk
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet)

Gör så här: Hacka eller riv på rivjärn gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Löken ska ej få färg. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 minuter.

Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ
tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten.

Servera ärtsoppan med fullkornsbröd och hummus.

Grönsaksfräs med bönpasta

4 portioner

  • 1-2 morötter
  • 1-2 palsternackor
  • 1-2 zucchini
  • ½ gul lök
  • 1-2 msk raps- eller olivolja
  • 3-4 blad grönkål eller svartkål  eller färsk bladspenat (undvik gröna bladgrönsaker till barn under 1 år)
  • ½-1 tsk torkad eller färsk timjan
  • Vitpeppar
  • ¼ tsk salt med jod 
  • 1 burk mild pesto, exempelvis tomatpesto
  • Bön- eller linspasta

Gör så här: Skala och skär rotfrukter och zucchini i mindre bitar. Skiva löken tunt. Repa av kålblad från stammen. Värm en stekpanna till medeltemperatur och häll i olja. Fräs rotsaker och lök några minuter tills de mjuknar. Låt repad kål eller bladspenat fräsa med på slutet. Strö över timjan. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt bönpasta blandad med pesto. Tips! Smaksättning kan göras med lite torkade krossade trattkantareller som strös över grönsaksfräset.

Gör din egen paprika- och citronpesto!

  • 1 gul paprika, delad på mitten, urkärnad
  • 25-50 g finriven parmesanost
  • Rivet skal av 1 citron
  • 10 cashewkärnor
  • 10 hasselnötskärnor
  • ½-1 riven vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • Saften av ½ citron
  • Svartpeppar och salt med jod 

Gör så här: Baka paprikan i 225°C varm ugn, cirka 30 min. Låt svalna något och dra av skalet. Mixa alla ingredienser tills peston är slät. Späd eventuellt ut med mer olja för lösare konsistens.

Indisk gryta med pumpa

4 portioner: 

  • 1 butternutpumpa, ca 1,2 kg 
  • 2 msk olja  
  • 1 msk garam masala  
  • 2 gröna chili 
  • 2 gula lökar 
  • 3 klyftor vitlök 
  • 2 förpackningar (á 400g) milda bönor, exempelvis vita bönor, canneloni bönor eller black eye-bönor 
  • 1 förpackning krossade tomater (á 400g) 
  • 1 burk kokosmjölk (ca 400 g), 17 % fetthalt 
  • ½ tsk gurkmeja 
  • Salt med jod 
  • Svartpeppar 

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 °C. Skala pumpan, dela den och skrapa ur kärnorna. Dela pumpan i jämnstora bitar. Blanda pumpan med 1 msk olja och garam masala på en plåt. Rosta i ugnen i ca 30 min.  

Skölj bönorna. Skiva gul lök tunt. Finhacka den gröna chilin och vitlöken. Häll olja i en gryta och tillsätt gul lök och chili. Låt fräsa i 5-10 minuter eller tills löken mjuknat. Rör ned vitlöken i grytan och fräs ytterligare 1 min på medeltemperatur. Tillsätt sedan krossade tomater, bönor, den rostade pumpan, kokosmjölken och gurkmeja. Låt småkoka under 5 min. Smaka av med salt och peppar.  

Servera med kokt ris, havreris eller matvete.

Kikärtsgryta

4-6 portioner

  • 4 port bulgur, fullkorn
  • 2 paprikor
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk curry
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 förpackning kokta kikärtor
  • ½–1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Eventuellt 1 dl havregrädde, matlagningsgrädde eller lätt crème fraiche

Gör så här: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.

Skär paprika och purjolök i bitar. Hacka gul lök och vitlök. Skölj kikärtorna. Fräs paprika, lök, vitlök och purjolök i oljan. Tillsätt curry och rör om. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater samt de sköljda kikärtorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt matlagningsgrädde, lätt crème fraiche eller havregrädde.

Servera kikärtsgrytan tillsammans med bulgur. 

Knäckebrödspizza med pumpa och fetaost

2 Pizzor - 4 portioner 

  • 2 Knäckebröd (hela, runda) 
  • 200 g Färskost, 11 % fetthalt 
  • ¼- ½ butternut pumpa 
  • 2-3 vitlöksklyftor 
  • 1,5 tsk rosmarin, torkad (eller 4 kvistar färsk) 
  • 1,5 msk olja 
  • 1 förp fetaost á 150 gram 
  • 0,5 dl sötmandel 
  • 1 msk flytande honung

 

Gör så här:  

Sätt ugnen på 225°C. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Bred färskosten över knäckebröden. Skala pumpan och skär tunna bitar eller hyvla tunt med hjälp av mandolin. Skiva vitlöken tunt. Blanda samman olja, rosmarin, vitlök och pumpa i en skål. Lägg pumpaskivorna och vitlöken på bröden.  

Hacka mandeln grovt och smula fetaosten, strö över bröden. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.  Ringla över honungen innan servering.

Lasagne med aubergine och zucchini

4 portioner

  • 1 msk rapsolja + 1 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk torkad oregano
  • ½ tsk chiliflakes
  • 3 + 2 vitlöksklyftor
  • 800 g krossade tomater eller hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 aubergine (cirka 400 g)
  • 1 zucchini (cirka 300 g)
  • Salt med jod
  • ½ paket lasagneplattor
  • 200 g färskost (light)
  • 1/2 dl riven ost (10-17% fetthalt)

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Hetta upp 1 msk olja i en gryta och tillsätt tomatpuré, torkade kryddor och pressa i 3 vitlöksklyftor. Låt bryna i cirka 2 minuter på medeltemperatur. Tillsätt tomater, vatten och linser. Låt koka på låg temperatur under 15 minuter.

Skär gul lök, aubergine och zucchini i tunna skivor. Stek grönsakerna i 1 msk olja i en stor stekpanna. Pressa ner 2 vitlöksklyftor, låt grönsakerna bli mjuka. Smaka av med salt.

Varva tomatsås med de stekta grönsakerna, klickar av färskost och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och sluta med tomatsås. Avsluta med att strö över riven ost.

Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Lasagneplattorna ska ha blivit mjuka och osten ha fått fin färg.

Linsbiffar med klyftpotatis

 4 portioner

  • 10-12 potatisar (cirka 1 kg)
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 2 dl naturell yoghurt (3% fetthalt)
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1/2 liten vitkål/spetskål

Linsbiffar:

  • 1 paket kokta röda linser (cirka 290 g)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 dl havregryn eller ströbröd
  • 1 tsk torkad oregano eller basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl riven ost (17% fetthalt)
  • 1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Borsta potatisen eller använd färdigtvättad och dela i klyftor. Vänd potatisen i 2 msk olja i en ugnsfast form. Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt och rosta mitt i ugnen i 20–30 minuter.

Blanda samman yoghurt och sweet chilisås.

Skölj linserna och låt rinna av. Riv gul lök och morot fint med hjälp av
rivjärn. Blanda alla ingredienser till biffarna och låt stå några minuter. Forma
smeten till biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna cirka 3–4
minuter per sida.

Strimla kålen och massera med 1 msk olja.

Servera biffarna med klyftpotatis, yoghurtsås och kålsalladen. 

Linsgryta

4 portioner 

  • 2 gul lök 
  • 3 klyftor vitlök 
  • 1 morot 
  • 1 msk olja  
  • 1 paprika 
  • 2 förp finkrossade tomater (á 400 g) 
  • 2-3 dl vatten 
  • 2 grönsaksbuljongtärning 
  • 3 dl röda linser 
  • 3 tsk oregano  
  • 1 msk sambal oelek eller 1 tsk chiliflakes 
  • Salt med jod 

Gör så här:  

Hacka lök, vitlök, morot. Hetta upp olja på medelvärme i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs lök, vitlök och morot 5 minuter utan att de får färg. Tärna paprikan. Lägg i paprika, krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser oregano, och sambal oelek eller chiliflakes. Låt koka ihop i 10 minuter och smaka av med salt.  

Servera tillsammans med ris, gryn eller fullkornsbröd.  

Linssoppa med sötpotatis och kokosmjölk

 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 sötpotatisar, cirka 400 gram
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5-1 st röd chilifrukt (kan uteslutas)
  • 1 förpackning krossade tomater, 400 gram
  • 1 dl röda linser
  • 1 burk kokosmjölk, lätt, 400 gram
  • 4-5 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt med jod
  • Basilika
  • Eventuellt rostade pumpafrön* till toppning.

Gör så här: Skala och hacka lök, vitlök och sötpotatis som skärs i bitar. Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt hackad chili (undvik att få med frön) och resten av ingredienserna. Låt koka 15 minuter. Tag soppan av värmen och mixa den slät med en mixer och späd med mer vatten om det behövs till önskad konsistens. Servera med ett gott fullkornsbröd eller knäckebröd.
Tips! Toppa soppan med rostade pumpafrön och basilika. Vackert och gott!

* Undvik hela nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Linssoppa med tomat

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl torkade röda linser
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 lagerblad
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk timjan eller basilika
  • 1 tsk salt med jod
  • 4 skivor fullkornsbröd

Gör så här: Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i oljan på medelvärme. Löken ska bli mjuk men ej få färg. Skölj linserna. Tillsätt linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater till den frästa löken. Tillsätt därefter vatten och buljongtärningar. Låt koka cirka 15 minuter under lock. Smaka av med vinäger, kryddor och salt.

Servera linssoppan tillsammans med fullkornsbröd.

Potatis- och morotsrårakor med lingon

4 portioner

  • 8 st potatisar 
  • 4 st morötter 
  • 1 st lök
  • Rapsolja eller flytande margarin
  • 4 st ägg 
  • ½ tsk salt med jod 
  • 1-2 krm svartpeppar

Tillbehör:

  • Lingonsylt/ rårörda lingon
  • Keso
  • Eventuellt rökt lax
  • Eventuellt små kapris

Gör så här: Skala och riv potatis, morot och lök grovt. Tillsätt salt och peppar och rör om. Krama ur vätskan. Blanda med ägg. Värm stekpannan till medeltemperatur. Häll i matfett. Klicka i smet och platta ut till rårakor i önskvärd storlek. Stek cirka 3 minuter på vardera sida, tills de fått gyllenbrun färg.

Servera som ensamrätt med lingon och keso eller med tillbehör som rökt lax och/eller kapris.

Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas

4 portioner

  • 5-6 potatisar
  • 1-2 purjolökar
  • 1 msk rapsolja
  • 8 dl vatten
  • 1-2 buljongtärningar
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt med jod
  • Smaksättning kan göras med till exempel persilja eller gräslök

Quesadillas:

  • 4 tortillabröd
  • Sweet chilisås
  • 8 skivor ost
  • Eventuellt 4 skivor skinka
  • 1 näve ruccola eller spenat

Gör så här: Dela potatisen i mindre bitar och strimla purjolök. Fräs potatis och purjolök mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 10-15 minuter. Vispa soppan slät med ballongvisp eller mixer. Smaka av med kryddor samt späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.

Bred ett tunt lager av sweet chilisåsen på tortillabröden. Lägg på ruccola eller spenat, ost och skinka på ena halvan. Vik ihop till en halvmåne. Stek i torr stekpannan på medeltemperatur tills tortillabrödet fått fin färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera till soppan. 

Rotfruktslasagne

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk rapsolja
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk naturell keso (250 g)
  • 2 dl mjölk
  • 8-10 lasagneplattor
  • 2 dl riven ost (17% fetthalt)
  • 3-4 tomater

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala morötter, palsternacka och rotselleri och skär i tärningar eller riv grovt. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, vatten, oregano, basilika, salt och peppar. Låt koka cirka 5 minuter.

Blanda keso och mjölk. Smörj en ugnssäker form. Varva halva
mängden av rotfruktssås, lasagneplattor, keso-mjölkblandningen och ost
i två omgångar. Avsluta med riven ost överst. Grädda mitt i ugnen i 225°C, cirka 30 minuter.

Tärna tomaterna.

Servera rotfruktslasagnen tillsammans med de tärnade tomaterna.

Snabb pumpasoppa

4 portioner

  • 1 pumpa (gärna butternut), cirka 1000 g
  • ½ gul lök
  • 2 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8-10 dl liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 förpackning färdigkokta vita bönor á 230 g (cirka 4,5 dl)
  • 1-2 dl matgrädde av havre
  • 1/2 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • Svartpeppar
  • 1 dl Pumpafrön
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Färskost (4-15 % fetthalt)

Gör så här: Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Lägg åt sidan och låt svalna.

Skala och skär pumpan i bitar. Hacka den gula löken och pressa vitlök. Fräs löken mjuk i oljan på medeltemperatur, i en stor gryta. Tillsätt pumpan och låt fräsa med några minuter. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Koka 10-15 minuter eller tills pumpan mjuknat. Ta gryta av plattan och tillsätt de sköljda bönorna och mixa soppan slät. Tillsätt havregrädden och värm soppan
åter till rykande het och smaka av med vinäger och peppar.

Toppa soppan med rostade pumpafrön. Servera gärna med fullkornsbröd och färskost.

Snabblagad vegetarisk pizza

Pizzatäcke:

  • Tomatsås eller 2 msk chilisås
  • Grönsaker och frukt efter tycke och smak. Låt var och en välja sin favorit! Exempelvis tomat, paprika, lök, majs, oliver, kronärtskocka, ananas, zucchini, färska champinjoner, banan, bitar eller tunna skivor av sötpotatis (förkokas 1-2 min), aubergine, grönkålsblad.
  • 150 g riven ost (17 % fetthalt)
  • Oregano eller annan örtkrydda

Gör så här: Sätt ugnen på 225-250 °C. Bred ut tomat- eller chilisås på pizzadegen. Lägg på önskade ingredienser och toppa med riven ost och oregano. Grädda mitt i ugnen, cirka 15 min. Servera gärna med en enkel pizzasallad. Se receptförslag nedan.

Spaghetti med linsfärssås

4 portioner

  • 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit färsk ingefära, 1-2 centimeter
  • ½ tsk chilipulver
  • 1-2 rivna morötter
  • 2 ½ dl röda linser
  • 1 förpackning krossade tomater, 400 g
  • 5-6 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong 
  • 2 lagerblad 
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Peppar, salt med jod
  • Spaghetti

Gör så här: Skala och hacka lök, vitlök och ingefära, riv morötter. Hetta upp oljan i en vid kastrull och fräs lök, vitlök, ingefära och morot tills allt mjuknat. Tillsätt chilipulver och låt fräsa med någon minut. Tillsätt linser, krossade tomater, vatten, buljongtärning, lagerblad, salt och peppar. Låt koka cirka 20 minuter, häll i en skvätt vinäger mot slutet av koktiden. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Rör ner oreganon och smaka av. Servera med pasta och toppa eventuellt med parmesanost eller veganskt alternativ till ost.


Tips! Morötterna kan varieras med palsternacka eller rotselleri.

Tomatsoppa med ris

4 portioner 

  • 2 förpackning finkrossade tomater (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 1/2 tsk oregano 
  • Örtsalt eller 1-2 buljongtärningar
  • 1 l vatten 
  • 1 dl basmatiris
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk socker

Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull i 2–3 minuter. Tillsätt tomaterna och oregano. Fräs ytterligare cirka 2 minuter.  Tillsätt vatten. Låt koka cirka 10 minuter under lock. Tillsätt riset i soppan och låt det koka tills riset blivit riktigt mjukt. Rör om ofta för att riset inte ska fastna i botten. Tillsätt lite extra vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt, peppar och socker.

Toppa soppan med pumpa-/solroskärnor*, smulad fetaost, strimlad rökt skinka, svarta bönor, hackat hårdkokt ägg eller annat ni gillar.

Ugnsbakad pumpa

4 portioner:  

  • 1 kg pumpa, exempelvis butternut, delicia eller muscat 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 msk olja 
  • 1 tsk chiliflakes (valfritt) 
  • Lite salt och svartpeppar 

 

Gör så här:  

Sätt ugnen på 225°C. Skala pumpan, dela den och skrapa ur kärnorna. Skär pumpan i jämnstora bitar. Lägg pumpabitarna på en plåt. Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda vitlöken med olja och chiliflakes.  Häll dressingen över pumpan och blanda. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 30 min tills pumpan är mjuk och fått fin färg.  

Servera pumpan som tillbehör till din måltid, i en höstsallad, på pizzan eller som en komponent i grytan. 

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor

 4 portioner

  • 8 -10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • ½ rotselleri eller kålrot
  • 2 gula lökar
  • 1 förpackning kikärtor (á 230 g)
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett
  • Örtkryddor
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 ägg
  • Rödbetor, inlagda

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna potatis, morot, palsternacka och rotselleri eller kålrot. Skala och hacka löken och skölj kikärtorna.

Lägg potatis, rotfrukter, lök och kikärtor i en ugnsform och ringla över matfett. Smaksätt med örtkryddor, peppar och lite salt. Rör
om. Ugnsbaka tills potatis och rotfrukter mjuknat och fått fin färg, ca 30 min.

Stek 4 ägg i rapsolja. Servera rotfruktsblandningen med stekt ägg och inlagda rödbetor

Vegetariska tacos med guacamole

tacomiddag

4 portioner

  • ½ röd lök
  • 400 g vegetarisk färs
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 1–2 msk tomatpuré
  • 0,5–1 tsk chilipulver
  • 0,5–1 msk spiskummin
  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • Pressad citron efter smak
  • 2–3 tomater
  • 1 paprika
  • 1 salladshuvud
  • 1 förpackning mjuka tortillabröd
  • 1 förpackning majs (340 g)
  • 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 1–2 dl gräddfil
  • Tacosås

Gör så här: Hacka löken. Stek lök i oljan i en stekpanna tillsammans med
färsen. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och spiskummin. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 15– 20 minuter. Smaka av med lite salt.

Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur och mosa avokadoköttet. Pressa ner
vitlöksklyftan och smaka av med lite pressad citronsaft och eventuellt lite salt.

Förbered grönsakerna genom att hacka tomater och paprika. Dela salladshuvudet i bitar. Värm tortillabrödet enligt anvisningen på förpackningen.

Fyll brödet med färs, grönsaker, majs, ost, guacamole, gräddfil och tacosås. 

Ärtsoppa

4 portioner

  • 1 paket (500 g) gula ärtor
  • 11/2 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk torkad timjan
  • ½ tsk salt
  • Senap till servering

Gör så här: Blötlägg gula ärtor i 10-12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten, finhackad gul lök, torkad timjan, grönsaksbuljongtärning, salt, torkad timjan, 1 grönsaksbuljongtärning, ½ tsk salt. Låt koka under regelbunden omrörning i cirka 60-90 minuter. Frys in det som eventuellt blir över!

Ärtsoppa med pannkaka

4 portioner

  • 1 paket gula ärtor á 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt med jod

Tips! Det finns även färdig ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.

Pannkakor:

  • 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 dl lättmjölk
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt med jod
  • Flytande matfett
  • Keso
  • Valfria bär eller frukt

Gör så här: Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10–12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Finhacka löken. Tillsätt vatten, lök, timjan, grönsaksbuljongtärning och salt. Låt koka under regelbunden omrörning i 60-90 minuter.

Pannkakor:
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på medelhög värme.

Servera ärtsoppa tillsammans med pannkakor. Som tillbehör till pannkakorna passar exempelvis keso och bär eller frukt.

Senast uppdaterad: 2024-04-17 10:45