Vegetariskt

Recept för dig som vill äta vegetariskt med inslag av ägg och mejeriprodukter. Här hittar du smakrika och näringsrika rätter med grönsaker, baljväxter, fullkorn, ost och ägg. Perfekt för dig som vill minska köttkonsumtionen utan att utesluta animaliska produkter helt.

Vegetariskt som PDF

På följande länk kan du hitta vegetariska recept samlade som PDF: Vegetariskt som PDF

All-in pastagrytan

Pastagryta med broccoli på en vit tallrik

4 portioner

  • 2 dl okokta röda linser
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 förpackning hela eller krossade tomater (cirka 400 g)
  • Cirka 8 dl vatten (späd med mer vatten vid behov)
  • 1-2 dl havregrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 broccolihuvud i buketter (alternativt cirka 250 g fryst
    broccoli)
  • 1 förpackning majskorn á 150 g
  • 1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • Smaksätt eventuellt med örter (frysta går utmärkt)
  • 4 portioner pastafjärilar (pastan bör ha cirka 10-14 minuters koktid)

Till servering:

  • 4 msk ost (17 % fetthalt), finriven.

Gör så här: Börja med att skölja de röda linserna. Hacka eller pressa vitlöken. Lägg alla ingredienserna utom pastan i en stor gryta. Koka upp och lägg i pastan och låt koka tills linser och pasta är mjuka, cirka 10-15 min. Tänk på att röra om så att det inte bränner fast, och späd med mer vatten vid behov.

Toppa eventuellt med färska örter och riven ost vid servering.

Busenkel broccolisoppa

En grön soppa i en skål med två halvor fullkornsbröd med hummus
 

4 portioner

  • 1 lök
  • 2 potatisar
  • 250 g broccoli, fryst eller färsk
  • 8 dl grönsaksbuljong (8 dl vatten och cirka 1,5 buljongtärningar)
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 2 dl matlagningsgrädde eller havre grädde
  • Eventuellt kräftstjärtar/räkor, cirka 170 g
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet) 

Gör så här: Skala och skiva potatis och lök. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Låt det koka i cirka 10 minuter.

Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med svartpeppar och lite salt.

Servera eventuellt soppan med räkor eller kräftstjärtar, fullkornsbröd och hummus.

Carbonara med rökt tofu

2 portioner 

  • 1 förpackning rökt tofu (cirka 200 gram) 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 portioner spaghetti, gärna fullkorn eller med bönor 
  • 1 tsk rapsolja 
  • ½-1 dl pastavatten 
  • 1 dl havregrädde, 11-13 % fetthalt 
  • 2 äggulor 
  • ½ dl finriven parmesanost  
  • 1 krm salt med jod 
  • Grovmalen svartpeppar efter smak 
  • Eventuellt ½ kruka färsk persilja eller 1-2 msk fryst persilja 

Gör så här: Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Skär tofun i tärningar. Skala och pressa vitlöken. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Spara 1dl pastavatten och häll sedan av spaghettin. Hetta upp en panna med rapsolja och stek tofun på medelvärme tills tärningarna har fått fin färg, tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut.  

Vispa hälften av pastavattnet med havregrädde, äggulor och parmesanost, salt och peppar. Späd eventuellt med mer pastavatten om du vil ha en mer rinnig sås. Häll ner såsen i pannan med tofun och rör i pastan, värm på svag värme tills pastan är varm. 

Servera eventuellt med persilja och en härlig råkostsallad.  

Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa med fullkornsbröd och hummus på en skärbräda i gräset

4 portioner

  • ½ gul lök
  • 1–2 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
  • 1 ½ dl mjölk
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet)

Gör så här: Hacka eller riv på rivjärn gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Löken ska ej få färg. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 minuter.

Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ
tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten.

Servera ärtsoppan med fullkornsbröd och hummus.

Grönsaksfräs med bönpasta

4 portioner

  • 1-2 morötter
  • 1-2 palsternackor
  • 1-2 zucchini
  • ½ gul lök
  • 1-2 msk raps- eller olivolja
  • 3-4 blad grönkål eller svartkål  eller färsk bladspenat (undvik gröna bladgrönsaker till barn under 1 år)
  • ½-1 tsk torkad eller färsk timjan
  • Vitpeppar
  • ¼ tsk salt med jod 
  • 1 burk mild pesto, exempelvis tomatpesto
  • Bön- eller linspasta

Gör så här: Skala och skär rotfrukter och zucchini i mindre bitar. Skiva löken tunt. Repa av kålblad från stammen. Värm en stekpanna till medeltemperatur och häll i olja. Fräs rotsaker och lök några minuter tills de mjuknar. Låt repad kål eller bladspenat fräsa med på slutet. Strö över timjan. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt bönpasta blandad med pesto. Tips! Smaksättning kan göras med lite torkade krossade trattkantareller som strös över grönsaksfräset.

Gör din egen paprika- och citronpesto!

  • 1 gul paprika, delad på mitten, urkärnad
  • 25-50 g finriven parmesanost
  • Rivet skal av 1 citron
  • 10 cashewkärnor
  • 10 hasselnötskärnor
  • ½-1 riven vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • Saften av ½ citron
  • Svartpeppar och salt med jod 

Gör så här: Baka paprikan i 225°C varm ugn, cirka 30 min. Låt svalna något och dra av skalet. Mixa alla ingredienser tills peston är slät. Späd eventuellt ut med mer olja för lösare konsistens.

Knäckebrödspizza med pumpa och fetaost

2 Pizzor - 4 portioner 

  • 2 Knäckebröd (hela, runda) 
  • 200 g Färskost, 11 % fetthalt 
  • ¼- ½ butternut pumpa 
  • 2-3 vitlöksklyftor 
  • 1,5 tsk rosmarin, torkad (eller 4 kvistar färsk) 
  • 1,5 msk olja 
  • 1 förp fetaost á 150 gram 
  • 0,5 dl sötmandel 
  • 1 msk flytande honung

 

Gör så här:  

Sätt ugnen på 225°C. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Bred färskosten över knäckebröden. Skala pumpan och skär tunna bitar eller hyvla tunt med hjälp av mandolin. Skiva vitlöken tunt. Blanda samman olja, rosmarin, vitlök och pumpa i en skål. Lägg pumpaskivorna och vitlöken på bröden.  

Hacka mandeln grovt och smula fetaosten, strö över bröden. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.  Ringla över honungen innan servering.

Lasagne med aubergine och zucchini

4 portioner:

  • 2 msk rapsolja 
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 + 2 vitlöksklyftor
  • 800 g krossade tomater eller hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 gul lökar
  • 2 aubergine (cirka 800 g)
  • 1 zucchini (cirka 600 g)
  • Salt med jod
  • 0,5 paket lasagneplattor
  • 200 g färskost (light)
  • 0,5 dl riven ost (10-17% fetthalt)

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Hetta upp 2 msk olja i en gryta och tillsätt tomatpuré, torkade kryddor och pressa i 6 vitlöksklyftor. Låt bryna i cirka 2 minuter på medeltemperatur. Tillsätt tomater, vatten och linser. Låt koka på låg temperatur under 15 minuter.

Skär gula lökar, aubergine och zucchini i tunna skivor. Stek grönsakerna i 2 msk olja i en stor stekpanna. Pressa ner 4 vitlöksklyftor, låt grönsakerna bli mjuka. Smaka av med salt.

Varva tomatsås med de stekta grönsakerna, klickar av färskost och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och sluta med tomatsås. Avsluta med att strö över riven ost.

Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Lasagneplattorna ska ha blivit mjuka och osten ha fått fin färg.

Linsbiffar med klyftpotatis

 

Linsbiffar med potatisklyftor och kål på en blå tallrik

4 portioner

  • 10-12 potatisar (cirka 1 kg)
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 2 dl naturell yoghurt (3% fetthalt)
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1/2 liten vitkål/spetskål

Linsbiffar:

  • 1 paket kokta röda linser (cirka 290 g)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 dl havregryn eller ströbröd
  • 1 tsk torkad oregano eller basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl riven ost (17% fetthalt)
  • 1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Borsta potatisen eller använd färdigtvättad och dela i klyftor. Vänd potatisen i 2 msk olja i en ugnsfast form. Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt och rosta mitt i ugnen i 20–30 minuter.

Blanda samman yoghurt och sweet chilisås.

Skölj linserna och låt rinna av. Riv gul lök och morot fint med hjälp av
rivjärn. Blanda alla ingredienser till biffarna och låt stå några minuter. Forma
smeten till biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna cirka 3–4
minuter per sida.

Strimla kålen och massera med 1 msk olja.

Servera biffarna med klyftpotatis, yoghurtsås och kålsalladen. 

Omelett

1 portion 

Grundrecept omelett: 

  • 2 ägg 
  • 2 msk vätska, exempelvis vatten eller mjölk 
  • 1 krm Salt med jod 
  • Svartpeppar  
  • 1 tsk rapsolja 

Förslag på fyllning: 

  • 0,5 dl färskost 
  • 2 skivor rökt eller gravad lax 
  • 2 msk finhackad röd lök 

Gör så här: Vispa lätt samman ägg, vätska, salt och peppar. Häll olja i en stekpanna och värm upp på medelhög temperatur. Tillsätt äggsmeten. Omeletten är klar när den är krämig på ytan och har släppt i kanterna.  

Bred färskosten på omeletten. Lägg lax och röd lök på ena halvan och vik omeletten på mitten. Servera tillsammans med en krispig blandsallad.  

Pizza på orientaliskt bröd

1 portion 

  • 1 orientaliskt bröd, exempelvis libabröd råg 
  • 1 dl tomatsås eller 100 gram färskost eller ½ dl lätt crème fraiche paprika och chili 
  • 1 dl mozzarella ost eller riven ost, gärna mager ost med 10-17 % fetthalt 
  • Ditt val av topping på pizzan, exempelvis kronärtskocka, champinjoner, vitlök, kalkon, portabello svamp, tonfisk, körsbärstomater, lök, aubergine, paprika, chili, förvälld grönkål, rostade pinjenötter, ruccola och avokado (Tips! Lägg på pinjenötter, ruccola och avokado efter att pizzan är gräddad) 

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut tomatsås, färskost eller lätt crème fraiche på liba brödet. Förbered ditt val av topping och lägg på pizzan. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter tills pizzan fått färg. Ta ut och pizzan och toppa eventuellt med topping som passar bättre på pizzan efter gräddning. Servera gärna tillsammans med pizzasallad.   

Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas

Potatis och purjolöksoppa med quesadillas

4 portioner

  • 5-6 potatisar
  • 1-2 purjolökar
  • 1 msk rapsolja
  • 8 dl vatten
  • 1-2 buljongtärningar
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt med jod
  • Smaksättning kan göras med till exempel persilja eller gräslök

Quesadillas:

  • 4 tortillabröd
  • Sweet chilisås
  • 8 skivor ost
  • Eventuellt 4 skivor skinka
  • 1 näve ruccola eller spenat

Gör så här: Dela potatisen i mindre bitar och strimla purjolök. Fräs potatis och purjolök mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 10-15 minuter. Vispa soppan slät med ballongvisp eller mixer. Smaka av med kryddor samt späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.

Bred ett tunt lager av sweet chilisåsen på tortillabröden. Lägg på ruccola eller spenat, ost och skinka på ena halvan. Vik ihop till en halvmåne. Stek i torr stekpannan på medeltemperatur tills tortillabrödet fått fin färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera till soppan. 

Rotfruktslasagne

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk rapsolja
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 800 g)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk naturell keso (500 g)
  • 2 dl mjölk
  • 8-10 lasagneplattor
  • 2 dl riven ost (17% fetthalt)
  • 3-4 tomater

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala morötter, palsternacka och rotselleri och skär i tärningar eller riv grovt. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar, vatten, oregano, basilika, salt och peppar. Låt koka cirka 5 minuter.

Blanda keso och mjölk. Smörj en ugnssäker form. Varva halva mängden av rotfruktssås, lasagneplattor, keso-mjölkblandningen och ost i två omgångar. Avsluta med riven ost överst. Grädda mitt i ugnen i 225°C, cirka 30 minuter.

Tärna tomaterna.

Servera rotfruktslasagnen tillsammans med de tärnade tomaterna.

Shakshuka

2 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 liten röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • ½ tsk salt med jod
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ tsk malen koriander
  • 1 tsk rökt paprika
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 förpackningar (á 400 gram) krossade tomater
  • Grovmalen svartpeppar
  • 2 ägg
  • 50-75 gram fetaost (½ paket)

Till servering:

Surdegsbröd eller pitabröd och hummus

Gör så här: Börja med att hacka gul lök, och tärna paprikan i små bitar. Skala vitlöken och hacka fint eller pressa. Värm rapsoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt sedan den gula löken, paprikan och saltet. Rör om ofta till löken blivit mjuk och genomskinlig. Tillsätt sedan vitlök, tomatpuré, spiskummin, koriander, paprika och chiliflakes, värm under 1-2 minuter under konstant omrörning. Rör om och låt tomatblandningen koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda på låg värme i 10 minuter.

Gör 2 gropar i tomatsåsen och knäck försiktigt ner ett ägg i varje grop. Sätt på lock eller lägg på aluminiumfolie på pannan och låt sjuda tills äggets vita har stelnat, ca 5-7 minuter. Smula fetaosten och toppa tomatröran med. Servera tillsammans med surdegsbröd eller pitabröd och hummus.

Snabblagad vegetarisk pizza

Pizzatäcke:

  • Tomatsås eller 2 msk chilisås
  • Grönsaker och frukt efter tycke och smak. Låt var och en välja sin favorit! Exempelvis tomat, paprika, lök, majs, oliver, kronärtskocka, ananas, zucchini, färska champinjoner, banan, bitar eller tunna skivor av sötpotatis (förkokas 1-2 min), aubergine, grönkålsblad.
  • 150 g riven ost (17 % fetthalt)
  • Oregano eller annan örtkrydda

Gör så här: Sätt ugnen på 225-250 °C. Bred ut tomat- eller chilisås på pizzadegen. Lägg på önskade ingredienser och toppa med riven ost och oregano. Grädda mitt i ugnen, cirka 15 min. Servera gärna med en enkel pizzasallad. Se receptförslag nedan.

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor
 

4 portioner

  • 8 -10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • ½ rotselleri eller kålrot
  • 2 gula lökar
  • 1 förpackning kikärtor (á 230 g)
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett
  • Örtkryddor
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 ägg
  • Rödbetor, inlagda

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna potatis, morot, palsternacka och rotselleri eller kålrot. Skala och hacka löken och skölj kikärtorna.

Lägg potatis, rotfrukter, lök och kikärtor i en ugnsform och ringla över matfett. Smaksätt med örtkryddor, peppar och lite salt. Rör
om. Ugnsbaka tills potatis och rotfrukter mjuknat och fått fin färg, ca 30 min.

Stek 4 ägg i rapsolja. Servera rotfruktsblandningen med stekt ägg och inlagda rödbetor

Vegetariska tacos med guacamole

Händer som håller i ett tortillabröd fyllt med olika grönsaker och färs

4 portioner

  • ½ röd lök
  • 400 g vegetarisk färs
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 1–2 msk tomatpuré
  • 0,5–1 tsk chilipulver
  • 0,5–1 msk spiskummin
  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • Pressad citron efter smak
  • 2–3 tomater
  • 1 paprika
  • 1 salladshuvud
  • 1 förpackning mjuka tortillabröd
  • 1 förpackning majs (340 g)
  • 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 1–2 dl gräddfil
  • Tacosås

Gör så här: Hacka löken. Stek lök i oljan i en stekpanna tillsammans med
färsen. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och spiskummin. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 15– 20 minuter. Smaka av med lite salt.

Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur och mosa avokadoköttet. Pressa ner
vitlöksklyftan och smaka av med lite pressad citronsaft och eventuellt lite salt.

Förbered grönsakerna genom att hacka tomater och paprika. Dela salladshuvudet i bitar. Värm tortillabrödet enligt anvisningen på förpackningen.

Fyll brödet med färs, grönsaker, majs, ost, guacamole, gräddfil och tacosås. 

Wraps med kikärtor

2 portioner 

  • 1 förpackning kikärtor (á 380 gram)
  • 75 gram fetaost (½ förpackning) 
  • 1 avokado 
  • ½ citron  
  • 1 msk olivolja 
  • ½ röd lök 
  • 100 gram körsbärstomater 
  • En bit vitkål, spetskål eller rödkål (cirka 2 dl strimlad) 
  • 2 stora tortillabröd eller orientaliskt bröd  

Dressing: 

  • 1 msk tahini 
  • 1 msk färskpressad citronjuice 
  • 1 msk olivolja 
  • 1-2 tsk vatten 

Gör så här: Häll av och skölj kikärtorna. Skär fetaosten och avokadon i tärningar. Pressa ut citronsaften. Blanda kikärtor, avokado, fetaost, citronsaft och olivolja. Strimla röd lök och kålen. Dela körsbärstomaterna. Värm bröden på låg effekt i mikrovågsugnen. Fyll rullen med strimlad kål, grönsaker, kikärtsröra och avsluta med dressing.  

Dressing: Blanda samman tahini, citronjuice och olja. Späd med vatten till önskad konsistens.  

Ärtsoppa med pannkaka

4 portioner

  • 1 paket gula ärtor á 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt med jod

Tips! Det finns även färdig ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.

Pannkakor:

  • 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 dl lättmjölk
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt med jod
  • Flytande matfett
  • Keso
  • Valfria bär eller frukt

Gör så här: Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10–12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Finhacka löken. Tillsätt vatten, lök, timjan, grönsaksbuljongtärning och salt. Låt koka under regelbunden omrörning i 60-90 minuter.

Pannkakor:
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på medelhög värme.

Servera ärtsoppa tillsammans med pannkakor. Som tillbehör till pannkakorna passar exempelvis keso och bär eller frukt.