Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Påskmat

Barn utklädda till påskkärringar

Påskmaten gör sig fint som buffé och passar att duka upp både inne och ute. Fisk och grönsaker som ingår i många rätter är toppen för kroppen.

Fisk på grillen

Att grilla hel fisk är enkelt och är smidigt när man är många. Det lönar sig att vänta på bra glöd!

  • 1 hel, urtagen fisk
  • Lök i klyftor eller skivor
  • Citron i klyftor eller skivor
  • Färsk kvist av timjan eller annan ört
  • Salt och peppar
  • 10 tidningssidor

Gör så här: Klipp bort fenor. Smaksätt insidan av fisken med salt och peppar. Fyll fisken med citron, lök och kvistar av timjan. Blöt 10 tidningssidor (helsidor) som du virar in fisken i. Lägg fisken på grillgaller, cirka 5-7 centimeter över glöden och grilla fisken i 12 – 13 minuter på varje sida tills tidningspappret förkolnat. Skulle det mot all förmodan ta fyr i pappret så kan du stänka på lite vatten.

Vill du att fisken ska komma snabbare på bordet, använd färdiga filéer och grilla i ett fiskhalster.

Ät fisken som den är eller servera med en sås. Citronsåsen är en klassiker till lax, medan den röda paprikasåsen (från Busenkla rätter) är gott till vit fisk. Vill du ha mera färg, välj den gröna ärtpurén (från Pålägg). 

Citronsås

4 portioner

  • 2 msk flytande matfett
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong)
  • 2 dl havregrädde
  • 1 citron, rivet skal och lite av citronsaften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här: Fräs fettet i en såskastrull med tjock botten. Vispa ner mjölet och låt det gå ihop med fettet någon minut. Tillsätt vattnet lite i taget medan du rör om. Lägg i buljongtärningen och låt lösas upp. Låt såsen sjuda (koka på svag värme) i 5 minuter. Tillsätt havregrädden och värm upp. Smaksätt med rivet citronskal, cirka 1 msk pressad citronsaft, salt och peppar.

Paprikasås

Den här såsen har mycket smak och färg och compar fantastiskt bra med både vegetariskt, fisk, kyckling och kött, gärna grillat. Den är också rysligt enkel och snabblagad.

Mixa ihop:

  • 100 g sötmandlar, cashewnötter, melonkärnor eller solrosfrön
  • ½ burk grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/3 röd chili eller en nypa chiliflakes
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • ½ - 1 dl vatten
  • Salt och svartpeppar

Grön ärtspread

  • 3 dl frysta ärtor, lätt upptinade
  • 1 msk rapsolja
  • ½ vitlöksklyfta, riven
  • 1-2 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm salt

Mixa alla ingredienser och låt gärna röran stå i kylen en stund, så att smakerna blandas. Vill du ha en tunnare konsistens, späd med lite vatten. 

 

Frittata

Till 1 stor stekpanna 30 centimeter i diameter.

Ingredienser:

  • 10 stora ägg
  • 3 msk mjölk
  • 0,5 tsk salt o peppar
  • 1 msk rapsolja

Gör så här: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Värm upp stekpannan till låg temperatur och häll sedan i oljan. Häll äggblandningen i stekpannan. Blanda ihop någon av fyllningarna nedan och fördela över frittatan.

Frittata ska stekas på låg värme under lång tid. Den ska vara ordentligt stelnad utan att bli torr och ska inte vikas utan skärs upp i bitar till servering.

Fyllningar

Spenat och färska örter

  • 500 g upptinad eller färsk bladspenat (ge ej till barn under 1 år)
  • 1 stor knippa bladpersilja, hackad
  • 4 msk andra blandade örter som gräslök, basilika, dragon mm
  • Vitlök, pressad eller finhackad
  • Smaka av med lite salt

Rökt lax och dill

  • 1 msk olja
  • 1 gul lök, hackad eller i tunna skivor
  • 375 g rökt lax i tärningar
  • 3 msk hackad färsk dill

Sparris

  • 500 g grön sparris skuren i centimeter-långa bitar
  • 3 msk hackad gräslök

Fruktig rostbiffsallad

4 portioner

Ingredienser:

  • 300 g rostbiff i tunna skivor
  • 1 mogen mango eller fryst tärnad mango (går även bra med nektariner eller söt melon)
  • 3 kiwi
  • 2 sorters krispig sallad
  • Jordnötter eller andra salta nötter alternativt rostade pumpakärnor*

Dressing

  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 msk röd vinbärsgelé
  • 3 msk olja

Gör så här: Skala mangon med vass kniv eller potatisskalare. Skär fruktköttet i klyftor in mot kärnan eller tina fryst mango. Skala och skiva kiwifrukterna.

Dressing: Vispa ihop vinäger, salt, paprikapulver och gelé. Vispa sedan i oljan.

Lägg upp alla ingredienser på ett stort serveringsfat. Dressingen kan serveras i en separat skål. Servera gärna med ett gott bröd.

* Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Fröknäcke

  • 2 dl dinkelmjöl (eller 1 dl majsmjöl och 1 dl havremjöl för glutenfritt)  
  • 1 dl sesamfrön 
  • 1 dl solrosfrön 
  • ½ dl hela linfrön 
  • 1 krm salt/flingsalt 
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl rapsolja

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Häll därefter i vattnet och oljan och rör ihop till en kletig deg. Tryck ut till ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten av ugnen i 150 °C cirka 60 minuter. Titta till brödet så att det inte blir bränt. Kan med fördel stå kvar i ugnen över natten.

Tips! Om du lägger ett extra bakplåtspapper på smeten blir det lättare att kavla ut. 

Fyllda ägghalvor, tre varianter

Gör så här: Hårdkoka äggen. Dela i halvor och plocka ur gulan och lägg i en skål. Mosa ihop med övriga ingredienser i den röra som du önskar göra. Fyll äggvitorna igen och lägg upp på ett fat.

Örtpotpurri

  • Gulor från 6 hårdkokta ägg
  • 2 msk naturell lättyoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1-2 msk hackade örter efter tycke o smak
  • Salt och peppar

Tapenade

  • Gulor från 6 hårdkokta ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kapris
  • 2 sardellfiléer
  • ¼ tsk timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • Svartpeppar
  • 100 g svarta oliver, hackade

Rökt lax

  • Gulor från 6 hårdkokta ägg
  • 100 g rökt lax
  • 6 msk naturell lättyoghurt
  • 2-3 msk citronsaft
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar

Härligt gul nicecream

2-4 portioner

  • 2-3 dl fryst mango
  • 2 st skivade frysta bananer (ska ha varit fryst i minst 3 timmar)

Gör så här: Ta ut den frysta mangon och bananerna ur frysen. Låt stå och tina i cirka 3 minuter. Mixa frukten till en slät massa. Lägg upp i skålar och servera. Strö eventuellt över lite kakaonibs för lite extra crunch och chokladsmak.

Krämig potatissallad

4 portioner

Ingredienser:

  • 750 g kokt kall potatis (8-10 styck medelstora) 
  • 1 dl hackad purjolök eller gräslök
  • 1 dl gröna ärtor, förkokta

Dressing:

  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ äpple, fintärnat
  • ½ tsk balsamvinäger

    Gör så här: Skala och skär potatisen i skivor eller tärningar. Varva dem med gröna ärtor och lök i en skål. Blanda ihop äpple med balsamvinäger och tillsätt svartpeppar, salt, gräddfil och majonnäs. Häll såsen över salladen och blanda alla ingredienser till en potatissallad.

Kycklingwraps

4 portioner

  • 4 st tortillabröd, stora
  • ½ grillad kyckling utan skinn
  • 1 bit purjolök, cirka 5 centimeter finhackad
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 st röd paprika
  • Salladsblad
  • 1 burk keso naturell
  • 1 dl kvarg
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1/2 tsk grillkrydda
  • 1 krm salt med jod
  • 1 tsk paprikapulver

Gör så här: Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och tillsätt keso, kvarg, majs, purjo, kryddor och smaka av med salt. Bred ut röran på tortillabröden och rulla ihop.

Servera på buffébordet i runda skivor eller ta med i picknickkorgen ut i vårsolen!

Laxpaj med svartkål och spenat

6 portioner

Pajdeg:

  • 2-3 kokta potatisar (cirka 200 g)
  • 50 g flytande margarin
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • Cirka 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • Cirka 100 g färsk spenat (ej till barn under 1 år)
  • Cirka 200 g svartkål (ej till barn under 1 år)
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g rökt eller gravad lax
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • Peppar
  • 3 msk hackad gräslök
  • 2 dl riven nyckelhålsmärkt ost


Gör så här, pajdeg: Mosa potatisen och blanda den med övriga ingredienser för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form, så att den täcker formens kanter och botten. Nagga botten och låt vila i kylen under 15 minuter.

Fyllning: Grovstrimla spenaten. Strimla svartkål, ta bort grov stjälk. Fräs lök i rapsolja på låg värme, cirka 5 minuter tills den blir genomskinlig, öka på värmen något och tillsätt spenat och svartkål, låt fräsa några minuter. Strimla laxen. Lägg lök, spenat, kål och lax i pajformen. Vispa ägg, mjölk, salt, peppar och gräslök och blanda i osten. Häll i äggstanningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och får färg i cirka 40 minuter i 175 °C.

Ljummen potatissallad

4 portioner

Ingredienser:

  • 750 g potatisar
  • 1 röd lök
  • 100 g fetaost
  • 1 msk vinäger
  • ¾ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • ½ dl svarta oliver utan kärna*
  • 2 msk kapris
  • ½ dl grovhackad färsk persilja eller basilika

Gör så här: Skala vid behov potatisen och koka den knappt mjuk. Skiva löken. Tvätta citronen. Låt potatisen ånga av och dela den i bitar.
Blanda ihop vinäger, salt, peppar och skal av citron. Vispa sedan ner oljan. Slå dressingen över den delade potatisen och blanda runt. Blanda i lök, oliver, kapris och persilja eller basilika. Smula ner osten. Servera potatissalladen ljummen.

* Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Matig sallad med blomkål, rädisor, bönor och basilikadressing

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 stort eller 2 små blomkålshuvuden
  • 1-2 förpackning röda eller svarta bönor
  • 1 knippa rädisor

Dressing:

  • 1 kruka basilika
  • 3 msk olja
  • 1 msk vinäger
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk fransk senap
  • 3 msk vatten

Gör så här: Bryt blomkålen till mindre buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den mjuknat eller har lite tuggmotstånd kvar, det tar mellan 3-5 minuter. Låt rinna av och svalna.

Skölj bönorna och låt rinna av. Skölj och skiva rädisorna. Lägg upp blomkål, rädisor och bönor på ett serveringsfat. Mixa alla ingredienser till dressingen (spara gärna några fina basilikablad att garnera med). Ringla dressingen över salladen.

Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Matjes-cheesecake

Cirka 20 bitar till buffé

Ingredienser:

  • 8 skivor kavring
  • 75 g smält smör

  • 5 st gelatinblad
  • 2½ dl lätt crème fraiche eller minifraiche
  • 400 g Philadelphiaost
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 knippe gräslök
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 burkar matjessill
  • Eventuellt salt

Gör så här: Mixa kavringen och smält smör. Tryck ut i en form klädd med bakplåtspapper, alternativt i en springform. Lägg gelatinbladen i blöt. Rör ihop Philadelphiaost, crème fraiche, rödlök och gräslök. Tärna sillen fint.

Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite utav smeten. Blanda sedan ner det i resten av färskostblandningen tillsammans med matjessillen. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut massan över kavringsbotten. Ställ kallt i minst 3 timmar.

Garnera med fint skuren purjolök och dillvippor. Tårtan kan serveras hel eller skäras i bitar innan servering.

Påskbakelse

Rulltårta med vaniljkesella/kvarg och persika

10-12 bitar


Ingredienser rulltårtsbotten: 

  • 3 ägg 
  • 1 dl socker 
  • 2 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning – hallonsylt:

  • 250 gram hallon, eller andra bär  
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk chiafrön
  • Eventuellt 1 krm vaniljpulver

(Det går fint att enbart använda mosade bär eller lättsockrad sylt om så önskas)

Topping: 

  • Vaniljkesella/vaniljkvarg eller (lättvispad grädde)
  • Konserverade persiko- eller aprikoshalvor

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda sylten (fyllningen). Används frysta importerade hallon börja med att koka dem en minut. Mosa bären och tillsätt vatten, chiafrö och ev. vaniljpulver. Ställ i kylen och låt svälla 30-60 minuter. Vill du göra det ännu enklare, använd enbart mosade bär eller lättsockrad sylt som fyllning.
  2. Sätt ugnen på cirka 250 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i ägg- och sockerblandningen. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen cirka 5 minuter. Ta ut kakan och strö över lite socker. Vänd därefter över kakan försiktigt på en bakduk eller bakplåtspapper. Dra av bakplåtspappret, pensla med lite kallt vatten om pappret inte vill lossna. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Låt svalna.

  3. Gör lika många bakelser som gäster. Skär rulltårtan i cirka 1 ½ centimeter tjocka bitar och ställ på högkant. Toppa varje rulltårtsskiva med 1-2 msk vaniljkesella/vaniljkvarg (eller lättvispad grädde) och lägg sedan på en persiko- eller aprikoshalva, så att bakelsen det ser ut som ett stekt ägg. Eventuell överbliven rulltårta kan frysas in till senare tillfälle.
Senast uppdaterad: 2024-03-27 09:35