Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om språken

De flesta av våra bildstöd som handlar om vård har översatts till 10 asylspråk av Tolkförmedling Väst. Detta har lett till en stor sjukvårds- och tandvårdsvokabulär.

Materialet finns också på engelska samt med endast svensk text. För personer som inte pratar något av de översatta språken kan det vara bekvämare att använda dessa. Vokabulären läggs kontinuerligt in i bildstod.se och kan användas för att översätta ord i bildkartor. I bildstod.se kompletteras denna vokabulär med ordlistor från Lexin för att ännu fler ord ska gå att översätta direkt. Nedan kan du läsa en kort information om varje språk. Informationen kommer från Tolkförmedling Väst.

Talas i Albanien och Kosovo. Skrivs med latinskt alfabet. Dialektala skillnader förekommer enbart i tal.

Arabiska är officiellt språk i bland annat Irak, Syrien, Jordanien, Libanon, Egypten, Sudan, Libyen, Tunisien, Algeriet, Marocko samt Mauretanien. Det förekommer dialektala skillnader av arabiskan, men översättarna använder sig av standardarabiskan.

Ett samlingsnamn för språken som talas i Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Serbien och Montenegro. Översättningarna skrivs vanligtvis med latinska alfabetet, men det kan förekomma önskemål om användande av det kyrilliska alfabetet.

Talas i (norra) Afghanistan. Besläktat med persiska (jfr svenska/norska/danska). Kan kallas en arkaisk version av gammal högpersiska. Skrivs med modifierat persiskt alfabet.

Talas i norra delarna av de gamla kurdiska områdena, främst i sydöstra Turkiet, nordvästra Iran, norra Irak och norra Syrien. Det mest utbredda av de kurdiska språken till ytan. Skrivs med latinskt alfabet.

Talas i Afghanistan. Modersmål för 42% av invånarna. Talas också i angränsande delar av Pakistan. Skrivs med modifierat arabiskt alfabet.

Även kallat farsi/parsi, talas främst i Iran och skrivs med det iranska alfabetet. Det förekommer inga dialektala skillnader i språket, men är nära besläktat språket dari.

Talas i Somalia och närliggande områden. Somaliskan har många låneord från arabiskan, engelskan och italienskan. Somaliskan har tidigare bland annat skrivits med det arabiska alfabetet, men har övergått till latinskt alfabet.

Talas i södra (centrala) delar av de gamla kurdiska områdena, främst i Irak, Irakiska Kurdistan och Iranska Kurdistan. Ett av två officiella språk i Irak. Skrivs med perso-arabiskt alfabet.

Även kallat tigrinska, talas i Eritrea och norra Etiopien. Skrivs med tigrinja-alfabet.

Senast uppdaterad: 2019-05-20 13:43