ISM på forskningskonferens i Cambridge

Uppdaterad:
Publicerad:
Jonathan Severin vid sin poster

Magnus Åkerström och Jonathan Severin, ISM deltog i veckan på en forskningskonferens i Cambridge, där de presenterade resultat från forskningsprojektet StratSAM. En av huvudtalarna var sir Michael Marmot, världskänd för sin forskning kring social ojämlikhet och hälsa.

Om konferensen

330 deltagare samlades under 4 dagar i Cambridge, England, under temat "Public mental health re-imagined: a roadmap towards global equility". Konferensen anordnades av sektionen för epidemiologi och social psykiatri inom European psychiatric association (EPA).

ISM redovisar resultat från StratSAM

Magnus Åkerström och Jonathan Severin redovisade resultat från StratSAM-projektet, som bland annat visat att ett förebyggande arbetsmiljöarbete lönar sig, om insatserna riktar sig mot de grundläggande problemen, som ofta finns på en organisatorisk nivå, samt om man får stöd i att arbeta processinriktat.

StratSAM - Strategisk samverkan i offentlig sektor - Institutet för stressmedicin (vgregion.se)

Den sociala orättvisan måste beaktas i politiska beslut

Konferensens stora publikdragare var en mycket inspirerande föreläsning av sir Michael Marmot som beskrev sambandet mellan social jämlikhet och hälsa. Ett stort antal studier visat att det finns ett samband mellan ökad social ojämlikhet i samhället och ökad sjuklighet bland de grupper som är mest utsatta för denna ojämlikhet. En slutsats är bland annat att detta i större utsträckning måste beaktas i olika politiska beslut. 

Sjuka individer och sjuka organisationer

Övergripande reflektioner från konferensen är behovet av förebyggande insatser och att det är viktigt att skilja på arbetssätt gällande sjuka individer och sjuka organisationer. Det senare är mer utmanande att ta sig an, vilket Professor Peter B Jones från University of Cambridge lyfte i en keynote. 

Mental hälsa efter Covid-19

Det har gjorts många studier rörande eventuella effekter från covid-pandemin på den mentala hälsan men studierna har inte varit samstämmiga utan gett olika resultat. De sammanlagda bilden är att det inte säkert går att påvisa en negativ effekt. Detta kan bero på att många studier gjorts under tidspress. Därför efterfrågas fler mer högkvalitativa studier, för att kunna säga huruvida det finns en negativ effekt eller inte

Nya metoder behövs

Ett annat stort tema handlade om vikten av att använda tillförlitliga metoder när man bedriver forskning inom området. Konferensdeltagarna fick ta del av många exempel på nya och innovativa analysmetoder som kunde hantera stora mängder data och/eller hantera andra sorters data än det som vanligtvis används inom forskningen.

Ett exempel på detta var ett symposium inom ett brittiskt samarbete som heter DATAMIND där bland annat machine-learning använts för att ta fram kvantitativa data från läkares journalanteckningar inom primärvården. 

Refererade gjorde Magnus Åkerström