Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mobil närvård

Närsjukvårdsteamet på väg hem till patient
Fotograf: Johan Främst / SkaS

Mobil närvård gör det möjligt för patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov att få vård i det egna hemmet i stället för på vårdcentralen eller på sjukhus. Vården blir mer tillgänglig, individanpassad, trygg och mer ändamålsenlig, det vill säga vårdens kvalitet ökar. Digitala vårdmöten och observation i hemmet blir en självklar del av vården.

Breddinförandet av mobil närvård, det vill säga VGR:s satsning på mobila hemsjukvårdsläkare på vårdcentralerna och närsjukvårdsteam på sjukhusen, startade 2015 och övergick helt i ordinarie verksamhet 2019. Projektet är ett av de största och bredaste i landet och har varit framgångsrikt.

För närvarande genomförs ett antal pilotprojekt inom annan mobil närvård. Exempelvis testas mobil närvård i Göteborgsområdet inom specialiserad palliativ vård i hemmet av barn och ungdomar. Pilotprojekten ska ligga till grund för breddinförande i hela Västra Götalandsregionen.

Mobil närvård ingår i området Nära vård

Arbeta med mobil närvård

Anna och Christina arbetar i det mobila närsjukvårdsteamet vid Skaraborgs sjukhus, Lidköping. I denna film berättar de om sitt gemensamma arbete i teamet och med patienterna.

Ann-Katrin Schutz

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-12-30 11:39