Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

ISM:s definition på stress

Stress definieras på olika sätt beroende på sammanhang. Man talar om krav och resurser.

Stress definieras på olika sätt beroende på sammanhang, t.ex. för att beskriva såväl stressbelastning (exponering) som upplevelse och aktivering av system, vilket kan skapa förvirring.

På ISM har vi valt att definiera stress som den biologiska och psykologiska reaktionen på olika påfrestningar, dvs den mobilisering av resurser som görs för att hantera olika typer av krav (stressbelastning). Reaktionen avspeglar både erfarenheter, känslor och fysiologiska reaktioner på den givna situationen. Stressreaktionen är ändamålsenlig och i de allra flesta fall inte farlig. Det är först när en stressbelastning överskrider en för varje individs förmåga att psykologiskt och fysiologiskt att hantera belastningen, som negativa konsekvenser kan uppstå i form av somatiska, psykiska och beteendemässiga konsekvenser.


Senast uppdaterad: 2016-09-27 11:17