Sidtyper

Det finns olika typer av sidor på intranätet. De har olika funktion beroende på vilket syfte de har för besökaren. Vissa sidor fungerar i första hand som genomgångssidor och samlar innehåll inom ett ämne. På andra sidor ska besökaren enkelt kunna utföra en eller flera uppgifter, de är själva målet för besöket på intranätet.

De olika typerna av sidor finns på olika nivåer i intranätets struktur och är vanliga webbsidor som är uppbyggda på ett speciellt sätt för att förenkla för besökarna att lösa olika uppgifter. Syftet är att besökarna snabbt ska kunna lösa sin uppgift.

Genomgångssidor - ett steg på vägen

Genomgångssidor samlar innehåll inom ett visst ämne och pekar oftast vidare på andra sidor där besökaren kan utföra olika saker. I vissa fall kan uppgiften genomföras direkt på genomgångssidan. Det är innehållet som styr om det behövs en undersida.

Här ska allt innehåll samlas inom ett ämne, till exempel lön och ersättningar. På sidan ska besökaren snabbt kunna gå vidare för att lösa sina uppgifter eller i vissa fall guidas rätt. Därför finns det länkar till andra sidor på intranätet, externa webbplatser, system eller dokument.

Innehåll

Överst på sidan ska det finnas tre puffblock. Dessa ska leda till de största behoven som utgår från besöksstatistik, vad besökaren oftast kommer till sidan för att utföra. Puffblocken länkas till annan intranätsida, extern webbplats eller till system.

Mer innehåll nås från expanderblocken som ligger i innehållsarea 1/3 (till vänster på sidan i desktop).

I mobilen prioriteras först puffblocken, sedan expanderingsblocken och sist övrigt innehåll.

Använd max 10 expanderingsblock. I expanderingsblocket skriver du en kort instruerande text om var besökaren hamnar när hen klickar på länken i blocket. Länken kan gå till en annan intranätsida, extern webbplats, system eller dokument. Om det inte behövs länk till annan sida ska allt innehåll stå i expanderingsblocket.

Till höger i datorvyn finns ett brödtextfält för innehåll.

Under brödtexten i innehållsarea 2/3 finns det möjlighet att använda block för mer fördjupad eller sekundär information. Det kan vara dokument eller information på en annan webbplats. Lägg kontaktuppgifter längst ner.

För att innehållsareaorna 1/3 respektive 2/3 ska fungera behöver egenskapen "slå på två-kolumnsläge" vara ikryssad.

Ikon för genomgångssidor

Ikonen visas i toppmenyn. Du väljer vilken ikon sidan ska ha under egenskapen "Välj menyikon för servicesidor.

Välj en ikon som kompletterar eller illustrerar det som rubriken eller innehållet på sidan syftar till. Välj så bra det går.

När du väljer ikon i listan ska du bara bry dig om hur de ser ut och inte vad de heter, ikonens namn kommer inte att synas. Hittar du ingen ikon som passar bra kan du använda en så generell ikon som möjligt, till exempel en lista, dokument eller en personikon.

Målsidor - här utför medarbetaren uppgifter

Syftet med denna sidtyp är att leverera service och snabbt hjälpa besökaren att utföra den uppgift den är på intranätet för att lösa.

Det besökaren behöver för att lösa sin uppgift ska vara högst upp på sidan. Högst upp på sidan ska finnas "call-to-actionblock". Länkmålet ska vara det besökaren antagligen är på sidan för att göra och leda till en "action", att utföra en uppgift. Du kan länka till formulär, webbsidor eller system i ett call-to-actionblock.

Det bör inte ligga fler än fyra call-to-actionblock per sida. Blocket ska vara 2/3 brett på intranätet. Lägg inga andra typer av block överst på sidan.

Målsidor måste inte innehålla call-to-action block överst på sidan. Ibland är det rena informationssidor med text och länkar till mer läsning. Informationen är målet för besöket.