Mobila enheter

Mobile first är den allmänna strategin som används för att planera och organisera en webbplats. Det handlar om att i första hand bygga sidor som fungerar bra på smarta telefoner och surfplattor, och i andra hand på breda datorskärmar.

Fler besök kommer via mobila enheter

Allt fler besök till våra webbplatser kommer via mobila enheter. och det är viktigt att optimera sidan för olika skärmstorlekar och användningsfall.

Dessutom sker fler besök på resande fot. Allt färre väntar med att komma hem till sin dator för att gå in på nätet för att leta upp en adress. Med internet i fickan kan fler söka information omedelbart. Därför är det avgörande att förstå vad de behöver och placera den viktigaste informationen högst upp på sidan, oavsett vilken enhet de använder.

Det viktigaste ska komma först

En titt i statistiken på de flesta sidor visar vad besökarna tycker är mest intressant. Placera denna information högt upp, gärna högst upp, efter rubrik och ingress.

Därefter fyller du på med text i relevansordning utifrån din tänkta målgrupps behov av informationen. Inledande texter och bakgrund är oftast inte intressant, stryk det helt eller placera det sist om det kan behövas för att förstå ett sammanhang.

Kort om block

Det flesta sidor på våra webbplatser presenterar informationen på sidan från vänster till höger, uppifrån och ned. De tidigare "högerspalterna" finns inte längre. Block placeras under varandra i mobila enheter.  Använd inte formuleringar av typen "I blocken längst till höger hittar du..." och liknande i dem. Låt i stället texten i blocket tala för sig själv och lita på att besökaren vet vad den letar efter. 

Ta för vana att titta på din sida via mobil.