Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Publicera dokument

En stor hög med osorterade slitna dokument av olika slag.

Att publicera information i dokument på webben är alltid ett andrahandsval. Om en text lika gärna kan ligga direkt på en webbsida ska den göra det. Det ger en bättre tillgänglighet, bättre träffar i sökmotorer och  är enklare att läsa via mobilen. Men ibland behöver vi trots allt publicera dokument i pdf-format.

Använd tydliga dokumentnamn

Se till att dokument du länkar till har så tydliga filnamn att läsaren förstår vad dokumentet innehåller. Använd inte interna arbetsnamn som filnamn. Undvik att döpa dokument efter artikelnummer, diarienummer, blankettnummer eller liknande. Om artikel- eller blankettnumren är kända hos användarna bör de dock vara en del av filnamnet.

Fördjupande länkar från Vägledning för webbutveckling

Ge dokument filnamn som beskriver innehållet

Dokument av bestående karaktär

På Västra Götalandsregionens webbplats ska alla dokument publiceras enligt en bestämd mappstruktur i Alfresco (eller motsvarande dokumenthanteringsssyetem, exempelvis Barium). Vi gör på det sättet för att kunna ha överblick över vad det är vi publicerar, och enkelt kunna byta ut och avpublicera dokument.

Dokument med kortare livslängd

Dokument av mindre långlivad karaktär, publicerar du på den sida där de nämns eller länkas till.  Då slängs de när sidan slängs.

Exempel:

  • Inbjudningar
  • Medlemslistor (men eftersom de innehåller personuppgifter ska naturligtvis GDPRs krav på laglig  grund för lagring av personuppgifter vara uppfyllda) 
  • Tackkort

Och glöm inte -Var kritisk. Hur intressant och relevant är ditt material för besökaren? Ta hjälp av statistikverktyget för att se vad som är intressant för besökaren.

Politiska handlingar och protokoll

Alla politiska handlingar och protokoll hanteras genom Public 360, men presenteras genom ifeed-listningar från Alfresco till webben, och genom listningar direkt från Public 360. Men formatet är PDF.

Gör så här:

Lägg till ett enstaka dokument

Dokument laddas upp i Alfresco på en gemensam samarbetsyta för respektive webbplats. Kontakta ansvarig för webbplatsen för att bli inbjuden till samarbetsytan.  

Ladda upp dokument i rätt mapp och välj länken till publicerat dokumet

Kopiera länken och lägg in den som extern länk.

Så gör du en länk

En länk från Alfresco öppnas som .pdf. Vill du istället öppna dokumentet i orginalformat får du ta länken du får från Alfresco och lägga till &native=true sist i länken innan du publicerar den.

Visa många dokument i en Ifeed

Om du vill visa en stor mängd dokument är detta oftast enklast att göra genom att lägga dem i en dokumentlista, en så kallad Ifeed. Med en Alfresco mapp som är inställd på automatpublicering och en Ifeed kopplad till denna kan du se till att de dokument du lägger i mappen automatisk publiceras på webbsidan. 

Så  gör du ett I-feedblock

Senast uppdaterad: 2018-07-31 13:57