Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Riktlinjer

Här hittar du de riktlinjer som gäller för samtliga webbplatser inom Västra Götalandsregionen. Du som ansvarig för en webbplats har att följa dem i alla lägen.

Övergripande riktlinjer

Västra Götalandsregionen följer Myndigheten för digital förvaltnings (DIGG) officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor.

DIGGs Vägledning för webbutveckling

Webbsidor ska vara välskrivna, välstrukturerade och användarvänliga. Språket ska vara begripligt för alla, det viktigaste ska placeras först och en sida ska bara handla om en sak.

Webbsidor ska vara aktuella och relevanta. Informationen ska vara uppdaterad och innehåll som inte efterfrågas ska arbetas om eller tas bort.

Webbsidor ska vara tillgängliga. Innehållet ska gå att ta till sig även för den som har olika grader av funktionsnedsättningar och olika verktyg för att läsa sidorna.

Innehåll på vgregion.se ska vara vårt eget

Sidor på vgregion.se ska presentera det som Västra Götalandsregionen gör inom ett område eller ämne.

Som regel återpublicerar vi inte dokument eller annat innehåll från andra webbplatser på vgregion.se, speciellt inte utan ägarens tillstånd, däremot kan vi hänvisa till innehåll och dokument från andra webbplatser genom att länka. Det har att göra med att vi inte vill råka länka till föråldrat eller felaktigt material.

Undantag från regeln

I de fall det finns ett uttalat samarbete med andra parter kan det vara befogat att länka till andras material i form av särskilda dokument eller filmer som beskriver till exempel samarbetet, eller som är framtagna just för att spridas och användas brett. Länkar till andra sidor innebär alltid en risk för att länkarna slutar fungera. Använd webbkvalitetsverktyget Siteimprove för att kontrollera att dina länkar fungerar som de ska.

WCAG 2.0 nivå AA

Tekniskt och designmässigt följer VGR:s Episerver tillgänglighetstandarden WCAG 2.0, nivå AA.

Stilguide och prestandabudget

För att underlätta för att VGR:s webbplatser håller en hög teknisk kvalitet har vi tagit fram en stilguide och en prestandabudget som styr de tekniska utvecklingen. En prestandabudget är kort förklarat hur mycket information en webbsida får innehålls, vilket påverkar den tid det tar för den att laddas hos användaren. Tunga bilder och javascript försämrar prestandabudgeten.

Visuell Profil

Västra Götalandsregionen består av ett stort antal verksamheter av skiftande karaktär och för att underlätta identifikation och kommunikation är det viktigt att vi är samlade under en gemensam visuell profil. Detta gäller även våra webbplatser.

Västra Götalandsregionens visuella profil

Senast uppdaterad: 2021-04-15 15:27